Traže odgađanje robije zbog vjenčanja ili dolaska kuma iz inostranstva

Rijetko koji osuđenik se odriče zakonskog prava kada je riječ o odgađanju, smanjenju, ali i ukidanju zatvorske kazne, što su potvrdili i podaci osnovnih sudova.

Na adresu osnovnog suda u Mostaru u 2016. godini podneseno je 15 molbi za odgađanje kazne, a ona je odobrena samo u dva predmeta. Iz mostarskog suda su za “Večernji list” objasnili da je u jednom od ovih predmeta odgađanje odobreno čak četiri puta za istog osuđenika, zbog težine bolesti koja je na kraju rezultirala i njegovom smrću.

U prošloj godini za odgađanje odsluženja kazne podnesene su 23 molbe za 14 osuđenika, a odobrene su u šest predmeta. Najčešći prošlogodišnji razlozi za podnošenje molbe za odgađanje početka izdržavanja kazne zatvora je bolest osuđenika, bolest člana porodice osuđenika ili ako je osuđena osoba hranitelj porodice, a stupanjem na izdržavanje kazne zatvora bi bilo ugroženo izdržavanje domaćinstva.

“Kako bi se osuđenoj osobi odgodio početak izdržavanja kazne zatvora, potrebno je da osuđenik dostavi svu dokumentaciju koja će potvrditi navode molbe, kao što su medicinska dokumentacija osuđenika osobno ili člana obitelji osuđenika, dokaz da je osuđenik jedini hranitelj obitelji i slično. Nakon detaljnog uvida u molbu i dostavljenu dokumentaciju koja se odnosi na podnesenu molbu, cijene se razlozi za odobravanje odgode početka izdržavanja kazne zatvora te se u doista opravdanim slučajevima ona i odobrava”, stoji u odgovoru Suda dostavljenom pomenutom listu.

Ono što su naglasili jeste i da su svi podnosioci molbi u protekle dvije godine bili muškarci. U navedenom periodu na adresu suda stigle su i četiri molbe za prekid izdržavanja kazne.

Tako je u 2016. godini došla samo jedna molba, dok su u prošloj godini stigle tri, ali ni u jednom slučaju nije bilo odluka o pomilovanju, smanjenju izrečene kazne koju je donio ovaj Sud.

Dok su navedeni razlozi u mostarskom sudu uglavnom bili bolest ili izdržavanje porodice, Osnovnom sudu u Banjaluci stizali su nešto drukčije molbe.

U Osnovnom sudu Banja Luka istakli su za ‘Glas srpske’ da mjesečno dobiju 40 predmeta za izvršenje zatvorske kazne, od čega trećina osuđenika podnese molbu za odgađanje početka odsluženja zatvorske kazne.

Dodali su da kao razloge najčešće navode svoju ili bolest člana porodice, ali nije rijetko da dođe i do drukčijih zahtjeva.

“Zna se dogoditi da osuđeni traži odgađanje zatvorske kazne iz neuobičajenih razloga. U molbi jednog osuđenika stajalo je da čeka kuma iz inostranstva koji će mu platiti novčanu kaznu. Bilo je i onih koji su Sud molili da pričeka s izvršenjem kazne dok se ne ožene za nekoliko mjeseci ili proslave krsnu slavu”, kažu u Osnovnom sudu Banja Luka.

Related posts