Napredne tehnologije u šumarstvu USK-a: Aplikacija za praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata

Inžinjeri Šumsko-privrednog društva Unsko-sanske šume Haris Koljić i Jasmin Mešić razvili su program koji omogućava praćenje proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Program je namijenjen za mobilne telefone, a sačinjava ga više aplikacija koje služe za prikupljanje i obradu podataka, što omogućava radnicima da mogu donositi odluke direktno na terenu, što ranije nije bio slučaj.

Nepotpuni podaci

– Razlog izrade cjelokupnog sistema je u tome što trenutni način poslovanja preduzeća u dovoljnoj mjeri ne prati informatizaciju. Programi koji su u upotrebi kao ulaze koriste analogno prikupljene podatke, odnosno ručno zapisivane u unaprijed kreirane obrasce, tek djelomično rješavaju probleme u poslovanju jer je te iste podatke potrebno unijeti u sami program što oduzima mnogo vremena. Također, u trenutnom načinu poslovanja podaci koji se prikupljaju na terenu nisu standardizirani po vrsti i obimu, jedan te isti proizvod mjeri se dva puta, radnik nema uvid u obrađene podatke direktno na terenu i postoji veliki rizik za povredu radnika, posebno u fazi otpreme ŠDS. Stoga se počelo sa izradom cjelokupnog sistema koji ima za cilj funkcionalnije poslovanje preduzeća, kazao nam je inžinjer Jasmin Mešić, projektant u ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o Bosanska Krupa.

Izrada sistema ima za cilj da omogući svim radnicima korištenje naprednih tehnologija za prikupljanje i obradu podataka, a upravljačkim strukturama preduzeća donošenje poslovnih odluka na bazi stvarnih informacija.

Bolja rješenja

Sistem trenutno čini 7 aplikacija, a za proces praćenja proizvodnje najbitnije su aplikacije u fazama rada doznake stabala za sječu, premjera i otpreme šumskih drvnih sortimenata.

– Aplikacije onemogućavaju prikupljanje nelogičnih, računski pogrešnih i nepotpunih podataka koji su standardizirani po vrsti i obimu, istakao je inžinjer Haris Koljić, projektant u ŠPD Unsko-sanske šume.

Prema mišljenju stručnjaka drugih preduzeća koja se bave istim ili sličnim poslovima, ovaj sistem najbolji je u regionu i omogućit će projektantima izradu boljih i efikasnijih projektnih rješenja.

Ove ideje inžinjera Unsko-sanskih šuma već su predstavljene radnicima i drugim šumarijama, kao što su JP ŠPD-ZDK d.o.o Zavidovići i ŠGD Hercegbosanske šume d.o.o. Kupres, koji su iskazali interesovanje za njegovu primjenu. Sljedeći korak u implementaciji ovog sistema je njegovo apliciranje ka fondovima EU.

/oslobodjenje.ba

Related posts