27. maj – Dan Unsko-sanskog kantona

27. maja – Unsko-sanski kanton danas obilježava 23. godinu od konstituisanja, a tim povodom danas će se održati i niz aktivnosti kojima bi se obilježio ovaj svečani datum.

Unsko-sanski kanton je formiran 27. maja 1995. godine kada je, u opkoljenom Bihaću, održana konstituirajuća sjednica Skupštine USK. U sastav kantona, prema mirovnom planu Kontakt grupe za Bosnu i Hercegovinu, trebale su ući cjelokupne teritorije općina Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa i Bihać, te dijelovi općina Bosanski Petrovac, Bosanski Novi, Prijedor, Sanski Most i Ključ.

Prvoj Skupštini USK prisustvovalo je 45 poslanika, koji su donijeli odluku o proglašenju Ustava kantona. Za prvog predsjednika kantona izabran je Mirsad Veladžić, za prvog predsjednika Skupštine Adem Borić, dok je za njegovog zamjenika izabran Tomo Ćurić.

Konstituirajućoj sjednici prisustvovala je i visoka državna delegacija koja je nažalost, smrtno stradala tokom preleta helikopterom preko tadašnje UNPA zone u susjednoj RH, koju su okupirali i držali pod kontrolom Martićeve snage.

Podsjećamo, nakon formiranja kantona, samo dan kasnije, 28. maja, prilikom povratka u Zagreb iz Bihaća, u ranim jutarnjim satima, srpske snage iz tzv. Republike Srpske Krajine srušile su helikopter u blizini grada Slunja u Hrvatskoj, a tom prilikom živote su izgubili članovi državne delegacije koju je predvodio tadašnji ministar vanjskih poslova RBiH dr. Irfan Ljubijankić.

Predstavnici zakonodavne i izvrše vlasti u USK posjetit će danas spomen obilježje poginulima koje se nalazi u Slunju, položiti cvijeće i odati počast na mjestu gdje su život dali heroji koji su živjeli za ideju države Bosne i Hercegovine. Za pogibiju visoke državne delegacije do sada niko iz tadašnjeg vojno-političkog vođstva tzv. RSK nije odgovarao.

rtvusk.ba

Related posts