11. kolektivna dženaza u Bratuncu: Buket bijelih ruža na tabutu bebe Emira Suljića

Porodice žrtava i brojni srednjoškolci su iz Komemorativnog centra Tuzla ispratili tabute s posmrtnim ostacima sedam Bošnjaka iz Bratunca. Među njima je i dječiji tabut, s nekompletnim tijelom novorođenog Emira Suljića koji je u trenutku smrti imao tek dva dana, javlja Anadolu Agency (AA).

Dženaza-namaz i ukop ubijenih obavit će se danas nakon džuma-namaza na Šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu. Tokom 11. kolektivne dženaze u mezar će biti spušteni: Rešad Salihović, Ramo Hasanović, Šahbaz Sinanović, Mirsad Memić, Šaban Salkić, Samir Ibišević i Emir Suljić. Također, bašluk će se postaviti na mezar Zaima Husejnovića, koji je, prema dozvoli tužioca, ranije ukopan kao NN osoba, a čija je identifikacija nedavno obavljena.

“Među njima najstarija je osoba od 38 godina (Šaban Salkić, op.a), a najmlađa je beba od dva dana. Znači, nakon 25 godina stradanja Bošnjaka u Bratuncu s ovih sedam posmrtnih ostataka, na mezarju Veljaci bit će ukopane 302 osobe. Međutim, još se traži 250”, izjavila je Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja “Žene Podrinja-Bratunac”, dodajući da je, prema željama porodica, 40 osoba ukopano na porodičnim i mjesnim mezarjima prije formiranja mezarja u Veljacima.

Govoreći o najmlađoj žrtvi koja će  biti ukopana, Sinanović je pojasnila da je majka Raza malenog Emira rodila u sedmom mjesecu trudnoće.

“Beba sedmače kada se rodi, ide u inkubator, a naše komšije i sugrađani srpske nacionalnosti nisu dali da prođe sanitet da bi ga nekako odvezli do neke bolnice gdje bi dijete moglo biti u inkubatoru”, kazala je Sinanović.

Na njegovom tabutu bio položen buket bijelih ruža.

Related posts