Dženis Burnić briljira u juniorima Borussije, stigao je i do kapitenske

Oduvijek je želio da postane veliki igrač, lider svog tima, a sa 18 godina došao je do kapitenske trake juniora Borussije iz Dortmunda.

Iza sebe ima i minute u Bundesligi te Ligi prvaka, no spletom okolnosti Dženis Burnić za sada je primoran više da igra za juniore dortmundskih Milionera.

Rođen je 22. maja 1998. u Hammu (Njemačka), gdje je i počeo trenirati fudbal. Već na samom početku trener Volker Pröpper prepoznaje ogroman Dženisov potencijal i preporučuje ga omladinskom pogonu Borussije Dortmund kojem se priključuje 2006. godine. Prošao je sve pogone omladinske škole Milionera od U9 do U19 i sada u juniorima nosi kapitensku traku.

Već sa 16 godina imao je priliku, i kako sam kaže, čast biti na pripremama sa prvim timom. Tadašnji trener Jürgen Klopp bio je oduševljen njegovim zalaganjem na terenu, ali i brzinom kojom Dženis sve ono što mu je rečeno primjenjuje u svojoj igri.

Kako je rekao Klopp tada, jedina “mana” je njegova pozicija na kojoj igra, pozicija lijevog beka. Jer, na toj poziciji jedan mladi igrač nije toliko upadljiv da bi se njegov talenat i sposobnosti primjetile, kao kod igrača koji igra ofanzivnije.

Tada ga je počeo testirati na pozicijama stopera, zadnjeg veznog, srednjeg veznog i nije mogao da vjeruje kako “dijete” od samo 16 godina sve primjenjuje.

Klopp se odmah konsultovao sa tadašnjim Dženisovim trenerom Hannesom Wolfom i rekao mu da je Burnić jedan od najvarijabilnih mladih igrača koji je do sada vidio. Od tada Dženis počinje da igra većinom na sredini terena. Po potrebi igra na poziciji zadnjeg veznog i srednjeg veznog. Tek na tim pozicijama je počeo da pokazuje i svoju efikasnost.

Najviše voli igrati na poziciji srednjeg veznog, a ove sezone zabilježio je prve minute kako u Bundesligi, tako i u Ligi šampiona. Nažalost, kako su juniori Borussije ove sezone pretrpili dosta teških povreda, Burnić je bio primoran više da igra u juniorskoj ekipi. No, to mu, kaže, ne smeta, jer je tek na početku svog sna.

U sezoni 2014/15 postiže devet golova i upisuje četiri asistencije, u narednoj sezoni 2015/16 postiže osam golova i upisuje 13 asistencija, a u tekućoj sezoni je postigao sedam golova uz pet asistencija.

Inače, u ovoj sezoni bio je skoro dva mjeseca van terena zbog povrede zgloba.

Burnić je posljednje dvije godine redovan na pripremama i treninzima prvog tima, te rame uz rame sa velikim zvijezdama želi da nauči što više.

Nema puno fudbalera u Njemačkoj kojima je pošlo za rukom da četiri puta zaredom osvoje prvenstvo jedne od tri grupe. Ni Mario Götze, a ni Nuri Sahin to nisu uspjeli. Samo je Dženisu Burniću i Felixu Passlacku to pošlo za rukom, iako je Felix više vremena proveo sa prvom timom nego sa juniorima Borussije Dortmund.

Već tri puta je bio prvak Njemačke i na pragu je da taj naslov osvoji po četvrti put. Da li će postati apsolutni rekorder? Velike su šanse, a to ćemo saznati najkasnije 22. maja, kada će biti odigrano finale juniorske Bundeslige. Na velikom Signal Iduna Parku. Na Dženisov rođendan.

Igrao je Dženis za sve omladinske selekcija Elfa, a početkom septembra prošle godine debitovao je za U-19 njemačku reprezentaciju.

No, selektor BiH Mehmed Baždarević razgovarao je tada s Burnićem i on mu je kazao kako u budućnosti želi igrati za BiH. Meša je o njemu imao samo riječi hvale.

“Treba vidjeti proceduru oko papirologije, a na Dženisu je da se izbori za poziv za seniorski tim”, istakao je tada Bažadarević.

Related posts