Turski predsjednik Erdogan u Beogradu dočekan uz najviše državne počasti

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan je sastankom sa predsjednikom Aleksandrom Vučičem u Beogradu započeo dvodnevnu posjetu Republici Srbiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan, koji je sinoć doputovao u dvodnevnu posjetu Srbiji, danas je uz najviše državne počasti dočekan ispred Palate Srbija u Beogradu.

Turskog predsjednika Erdogana je na ovom mjestu, kao i sinoć na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, dočekao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić.

Nakon intoniranja himni dvije zemlje i svečanog mimohoda sa predsjednikom Vučićem, prije ulaska u Palatu Srbija, Erdogana je pozdravila i brojna srbijanska delegacija, uključujući i ministre u Vladi Srbije.

Erdogan i Vučić su, po ulasku u Palatu Srbija, zajedno obišli izložbu dokumenata Arhiva Srbije, koji su izloženi u povodu posjete turskog predsjednika. Radi se o dokumentima iz perioda Osmanskog carstva.

Potom je u uslijedio bilateralni sastanak Erdogana i Vučića. Nakon toga je planiran i međudelegacijski sastanak, a potom i konferencija za novinare dvojice predsjednika.

Između dvije zemlje danas će biti potpisano i niz sporazuma.

Također, Erdogan i Vučić danas će prisustvovati i Poslovnom forumu Srbija – aTurska, a nakon foruma je planirano da zajedno obiđu i znamenitosti glavnog grada Srbije.

Erdgoan će drugog dana posjete Srbiji, u pratnji Vučića, boraviti u Novom Pazaru. Tom prilkom planiran je zajednički sastanak Erdogana i Vučića sa gradonačelnicima i načelnicima općina Novi Pazar, Raška, Kraljevo, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš i Priboj.

U sklopu posjete, biće obavljena i ceremonija potpisivanja protokola između Grada Novog Pazara i Općine Raška sa Turskom agencijom za saradnju i koordinaciju (TIKA), a nakon toga, predsjednici Srbije i Turske će prošetati Novim Pazarom i razgovarati sa građanima.

U Beogradu s predsjednikom Erdoganom boravi njegova supruga Emine Erdogan, kao i načelnik Generalštaba oružanih snaga, general Hulusi Akar, zamjenik premijera Fikri Isik, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar energetike i prirodnih resursa Berat Albayrak, ministar za Evropsku uniju i glavni pregovarač Omer Celik, ministar okoliša i urbanizma Mehmet Ozhaseki, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar prehrane, poljoprivrede i stočarstva Turske Ahmet Esref Fakibaba, ministar šumarstva i vodoprivrede Veysel Eroglu i ministar prometa, pomorstva i komunikacija Ahmet Arslan.

Related posts