Otac tragično stradale Selme Agić: Tek sad smo svjesni svega i mnogo nam je teže

Tačno godinu nakon što su njihove kćerke poginule u stravičnoj nesreći, uplakani očevi Selme Agić i Edite Malkoč, zajedno sa drugim članovima najuže porodice, danas su položili cvijeće pored fotografija djevojaka postavljenih na travnatoj površini ispred Zemaljskog muzeja u Sarajevu kao znak sjećanja na njihovu prerano ugašenu mladost.

Otac Edite Malkoč danas nije govorio, ali su njegove suze govorile mnogo više od riječi. Snage da se obrati medijima jedva je skupio Selmin otac. Kazao je mu teško pada činjenica da se i nakon tragedije koja ga je zadesila i dalje divlja cestama, kao i samo suđenje krivcu za smrt djevojaka.

– Danas nam je mnogo teže nego kad se sve desilo jer tada smo bili u grču, sad smo svjesni svega, prošla je godina a mi nismo išli na pola suđenja od silnog odgađanja i nedolaska advokata koji su kažnjeni tek nakon mog reagovanja. Osim toga, advokat Sanjina Sefića tvrdi da su svi krivi da samo on nije krivi, da su krivi i oni svjedoci koji su vidjeli šta se dešavalo. Mi kao porodice nastradalih djevojaka prolazimo kroz veoma težak period – kazao je Agić.

On je poručio da porodice nastradalih ipak neće odustati te da će se boriti i istrajati u tome da pravda bude zadovoljena. Ipak, Agić je naglasio kako ništa ne može vratiti njegovu kćerku.

– Nema te kazne koja će je vratiti u život ali pravda mora biti zadovoljena i slične stvari spriječene – kazao je Agić.

Da će se boriti da se stvari promjene na bolje poručili su i studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

– Sa sadašnje pozicije možemo reći da se u kontektu sigurnosne situacije u BiH ništa nije promjenilo. Mjesec poslije nesreće i tragične smrti Selme i Edite bile su aktivne policijske kontrole ali danas ih ne vidimo kao ni radare koje je obećao ministar MUP-a Vedran Mulabdić. Sud i advokati ne izvršavaju svoje dužnosti i do sada smo bili suočeni sa apsurdnim odgađanjem suđenja, zatim ponovljenim suđenjem što jasno ilustrira nepoštovanje porodica koje su ovaj proces morale proživljavati iznova – kazala je Lamija Spahić, predstavnica neformalne grupe studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Related posts