Suđenje Dudakoviću: Cilj akcije “Sana 95” nije bio ubijanje Srba, nego oslobađanje teritorija od Vojske RS

Dokazat će se da Bosna i Hercegovina nikada nije planirala ubijanje Srba na ovom prostoru, poručio je Crnalić

Iznošenjem uvodnih riječi odbrane danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje Atifu Dudakoviću, legendarnom generalu i bivšem pripadniku Petog korpusa kojeg Tužilaštvo BiH tereti za navodne ratne zločine na području Krajine.

Osim Dudakovića, u ovom predmetu sudi se još 15 osoba koje su bile pod njegovom komandom.

Asim Crnalić, Dudakovićev advokat, kazao je danas da ono što je Tužilaštvo naznačilo u optužnici kao “zastrašujuće”, kako je pojasnio, odbrana će dovesti u pitanje tačnost i uvjerljivost dokaza Tužilaštva.

– Temeljna tvrdnja Tužilaštva – da je Peti korpus, zajedno sa Sedmim korpusom Armije RBiH, bio u sukobu sa Vojskom RS – nije tačna. Tužilaštvo mora voditi računa o notornim činjenicama, Vojska RS nije bila u sukobu sa Petim korpusom, nego je bila u sukobu s Armijom RBiH – rekao je Crnalić.

Prema njegovim riječima, odbrana Dudakovića će dokazati da nije tačna tvrdnja Tužilaštva da je Peti korpus htio očistiti srpsko stanovništvo na području četiri općine (Ključ, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Bosanska Krupa) na način da su htjeli ubiti svakog Srbina.

– To je neistinita tvrdnja Tužilaštva i mi ćemo dokazati suprotno. Istina je da je Armija RBiH u vrijeme koje je naznačeno u optužnici, u akviru akcije “Sana 95”, oslobađala zauzete teritorije od Vojske RS i da cilj akcije nije bio da se ubijaju civili – rekao je Crnalić.

Pojasnio je da će dokazati da se radilo o ratnom sukobu i da su, osim vojnih jedinica Vojske RS, u akciji sudjelovali i vojnici i policajci iz Jugoslavije.

– Dokazat ćemo da je Peti korpus bio suprotstavljen snagama 4. korpusa Vojske RS u kojem su bili pripadnici MUP-a Jugoslavije. Radilo se o akciji “Pauk” – ustvrdio je Crnalić.

Dudakovićev advokat kazao je i da će dokazati da Bosna i Hercegovina nikada nije planirala ubijanje Srba na ovom prostoru u okviru akcije “Sana 5” te da da će pred Sudom iznijeti stajalište da pravna ocjena Tužilaštva nema odgovarajuću činjeničnu osnovu.

Kada je u pitanju udruženi zločinački poduhvat, Crnalić je kazao da je ono što je Tužilaštvo uradilo prosto nemoguće i da optuženi Dudaković nije imao nikakvu neposrednu komunikaciju sa vojnicima i komandantima bataljona, nego samo s komandirima brigada. Da je riječ o udruženom zločinačkom poduhvatu, kako je pojasnio Crnalić, Dudaković bi se morao dogovorati s najbližim komandirima brigada, ali Tužilaštvo nije naznačilo da su postojali takav dogovor i cilj.

krajina.ba

Related posts