Blokada računa i prinudne naplate svakodnevnica u bolnici u Bihaću

Kantonalna bolnica u Bihaću susreće se s velikim problemima u svom radu zbog naslijeđenih dugovanja iz proteklog perioda, koja se procjenjuju na preko 11 miliona maraka, a Vlada USK i druge institucije još nisu pronašli adekvatno rješenje.

Na ovo je upozorio nedavno imenovani direktor ove zdravstvene ustanove Hajrudin Havić, istakavši kako je trenutna finansijska situacija alarmantna i teška te se u velikoj mjeri odražava na normalno poslovanje.

“Nadležne institucije i svi oni koji su odgovorni kažu kako se to treba riješiti, ali niko ne nudi konkretno rješenje. I kada se pokuša neka značajnija intervencija iz budžeta, obično se pronađe da nešto nije u skladu sa zakonom i cijela priča se potom vrti ukrug”, kazao je Havić.

Prema njegovim riječima, uspjeli su u međuvremenu postići dogovor o reprogramiranju dugovanja za vodu, s obzirom na to da je lokalno preduzeće “Vodovod” iz Bihaća prijetilo prekidom usluga.

Međutim, kako je istakao, ostala su dugovanja prema dobavljačima, koja iznose više od sedam miliona maraka.

“Višegodišnje akumuliranje dugovanja rezultiralo je nemogućnošću da se redovno izmiruju dugovi prema dobavljačima, kao i tekući troškovi poslovanja. Sve to često dovodi do blokada računa i prinudnih naplata i s tim se svakodnevno susrećemo”, kaže Havić.

Prema njegovim riječima, i pored velikih poteškoća u poslovanju, zahvaljujući donatorskim sredstvima ovih dana privode kraju radove na utopljavanju zgrade, koja je teško stradala u požaru prije šest godina.

“Također, zahvaljujući namjenskim sredstvima koje je prikupio grad Bihać, odvija se rekonstrukcija hirurških sala i mi se nadamo da će biti gotove tokom ove godine. Ipak, ostalo je još puno toga što treba uraditi”, istakao je Havić.

Prema dosadašnjim podacima, u obnovu Kantonalne bolnice u Bihaću dosad je utrošeno više od tri miliona maraka, a procjene kažu kako je za potpunu sanaciju stanja potrebno uložiti još toliko sredstava.

(Nezavisne.com)

Related posts