Podaci revizora / Građevinski sektor u rasulu, svaki peti objekt u FBiH nelegalno izgrađen

Na osnovu analize izdavanja građevinskih dozvola u lokalnoj revizori Ureda za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine zaključili su da je u ovom bh. entitetu svaki peti objekt nelegalno izgrađen.

Riječ je o izvještaju o efikasnosti nadležnih službi koje izdaju dozvole za gradnju u općinama Federacije BiH koje, u većini slučajeva ne rade svoj posao na najbolji mogući način. Tačnije, podaci iz izvještaja govore da da je u FBiH administracija, kada je riječ o izdavanju građevinskih dozvola, prekomplicirana i zahtjevna za sve one koji žele da izgrade svoje objekte, zbog čega je u ovoj godini, po lakoći dobivanja građevinske dozvole BiH rangirana na 170. mjesto od 190 svjetskih ekonomija.

Kao jedan od glavnih problema navodi se to što brojni građani, ali i investitori, na izdavanje građevinskih dozvola u pojedinim općinama moraju čekati i do 320 dana, iako su zakonski rokovi mnogo manji i najčešće iznose 20 do 30 dana. Također, i obimna dokumentacija potrebna za izdavanje dozvola za gradnju predstavlja problem, jer u pojedinim slučajevima investitor je obavezan pribaviti i do 30 dokumenata.


To sve u konačnici dovodi do nevjerovatnih podataka da pojedine općine imaju rekordne stope nelegalne gradnje, pa je tako u Kladnju i Lukavcu zabilježeno 70 posto nelegalno izgrađenih objekata u odnosu na ukupan broj izgrađenih objekata, a prednjače i općine Bosanska Krupa i Stari Grad Sarajevo sa po 60 posto nelegalno izgrađenih objekata.

Najmanja stopa nelegalno izgrađenih objekata zabilježena je u Kiseljaku, gdje je svega jedan posto objekata nelegalno izgrađeno.


Također, revizori su u izvještaju zaključili i kako je u pojedinim slučajevima efikasnije i lakše dobiti legalizaciju bespravno izgrađenog objekta, nego građevinsku dozvolu u redovitoj proceduri. Tako u pojedinim općinama objekt možete legalizirati za devet dana, a urbanističku saglasnost za 158 dana, što je nepojmljivo.

Ističe se i apsurdan podatak da je zbog zabrane gradnje u agro-zoni nemoguće dobiti građevinsku dozvolu, ali se u postupku naknadne legalizacije poljoprivredno zemljište može pretvoriti u građevinsko.

Zbog svega toga i budući da se BiH nalazi na posljednjem mjestu u regiji, kada je riječ o ovoj problematici, federalni revizori su izdali preporuke da je potrebno osigurati brzo i jednostavno izdavanje građevinskih dozvola, skratiti dug i komplikovan postupak izdavanja građevinskih dozvola kako bi se prevenirala nelegalna gradnja i spriječilo indirektno poticanje nastanka novih nelegalnih objekata, te povećati saradnju sa svim investitorima kako bi im se olakšao postupak izdavanja građevinskih dozvola. – piše radiosarajevo.

Related posts