Sud pušta Zvijer da “dostojanstveno umre”

Okrutni šef sicilijanske mafije Salvatore Riina, sa nadimkom Zvijer, koji stoji iza 150 naručenih ubistava, biće pušten iz zatvora da “dostojanstveno umre”.

Riina je naređivao i smaknuća djece, a jednom je naredio ubistvo tadašnjeg gradonačelnika New Yorka Rudyja Giulianija.

Salvatore Riina je iz zatvora naredio da trinaestogodišnjeg dječaka rastope u kiselini, jer mu je otac izdao jednog od šefova mafije.

Političari, tužilaštvo i policija bijesni su zbog odluke italijanskog Vrhovnog suda da Riina, koji pati od raka, bolesti srca i Parkinsonove bolesti, bude pušten.

Sudije smatraju da Rina (86) “ima pravo da dostojanstveno umre”.

Glavni tužilac, međutim, smatra da Zvijer još uvijek predstavlja prijetnju društvu.

“Imamo dokaze da je teorija o tome da je Riina bezopasan – pogrešna, te da je on i dalje glava `Cosa Nostre`”, ističe tužilac.

Rina je godinama bio poznat kao “šef šefova” (capo di tutti capi) sicilijanske mafije. Uhapšen je 1993. godine i osuđen na 12 uzastopnih doživotnih kazni.

I u zatvoru je nastavio mafijaški karijeru, pa je 1996. godine naredio ubistvo dječaka, koji je zadavljen, a zatim mu je tijelo bačeno u kiselinu.

To je jedno od oko 150 ubistava koja se pripisuju Riini.

I poznati sudija Giovanni Falcone, veliki borac protiv mafije, ubijen je svojevremeno prema Riininom nalogu.

Salvatore Borsellino, brat još jednog ubijenog sudije, užasnut je puštanjem Zvijeri na slobodu.

“Sud je trebao da se prisjeti da je to osoba koja je raznijela u komadiće službenike države i naredila da se mali dječak utopi u kiselini”, poručuje Borsellino, a prenose italijanski mediji.

Related posts