O kljukuši tate Senada pričaju mame na društvenim mrežama: Ručak koji bebe jedu sa oduševljenjem

Senad Dolovac autor je recepta za pitu koja je trenutno veoma popularna među roditeljima na društvenim mrežama. Kako je recept nastao, kome ga rado pravi i na koji način, otkriva nam Kristina, supruga ovog “tate za poželjeti”.

Čuveni pisac Franc Kafka govorio je da su svi problemi riješeni sve dok vam je u ustima zalogaj hrane.

Vođen ovom izrekom ili samo instinktom, jedan tata je zavrnuo rukave i odlučio da svojoj djevojčici napravi specijalitet koji “riješava probleme tata koji sami čuvaju bebu“. I tako je tata Senad “porastao kao kvasac” kada je njegova beba sa oduševljenjem pojela njegovo jelo – kljukušu, prenosi “Yumama“…

Vesela kragujevačka porodica Dolovac, rodom iz Bosne, ima četiri člana – tatu Senada, mamu Kristinu i dvije djevojčice, petnaestogodišnju Magdalenu i malenu Emili koja će uskoro da napuni godinu dana.

Frizeri po zanimanju, Kristina i Senad i pored obaveza u svom salonu, stižu da spremaju zdravu hranu za bebu, ali i za sve ostale članove porodice.

Mama Kristina je član mnogih grupa na društvenim mrežama u kojima često razmijenjuje zdrave recepte, međutim, nijedan njen nije izazvao toliko oduševljenje koliko recept njenog muža, koji takođe voli da ponekada pripremi svoje specijalitete.

“Tata je izrazio želju da napravi neko jelo koje možemo da jedemo svo četvoro, pa sam ga učlanila u neke grupe koje se bave zdravom ishranom beba. Tako se i on se uključio u tu priču“, priča nam mama Kristina.

“Kad je vidio da bebe uzrasta naše Emili mogu da jedu kljukušu, riješio je da se odvaži i da je napravi. Imao je veliku tremu, jer mu je bilo mnogo bitno da se to Emili svidi. Zavrnuo je rukave dok sam ja bila u salonu jedno jutro i napravio iznenađenje. Kasnije sam sve to morala da stavim u grupe na Facebooku i pohvalim se. Beba je sa oduševljenjem jela, a tata je porastao kao kvasac“, završava svoju priču ponosna mama Kristina Dolovac, dodajući da se u Travniku, gdje je ona rođena, to jelo zove lezibaba.

“Ovaj recept, najiskrenije godinama pravim odokativnom metodom“, iskren je tata Senad, ali se u objašnjavanju pripreme ovog specijaliteta snašao više nego odlično.

A evo i recepta za čuvenu tatinu kljukušu…

Potrebno vam je:

500 g rendanog krompira
200 g brašna za pite i tijesta
kafena kašičica soli
pola kašičice bibera (izbjegavao sam zbog bebe)
1 glavica crvenog luka
1 jaje
1dl kisele vode

Priprema:

Izrendati krompir i luk, u činiju staviti brašno, 2 dl tople vode, kiselu vodu, so i biber (ako želite) i cijelo jaje. To sve lijepo umutiti da smjesa bude homogena. Za to vrijeme rerna je upaljena da se zagrije. Kada smjesa postane homogena dodajte krompir i luk. Izmiješajte sve zajedno. Smjesa će biti malo gušća nego za palačinke.

Nauljite tepsiju i istresite sadržaj iz posude drvenom kašikom ravnomjerno rasporedite smjesu i ubacite u rernu na 180 stepeni. Za pola sata otprilike je sve gotovo. Kada izvadite iz rerne ubodite tijesto nožem. Ako ništa ne ostaje na nožu znači da je gotovo.

 

“Ja se zaista izvinjavam ako sam vas zbunio ovo mi je prvi put u životu da pišem recept. Veliki pozdrav za sve“, završava svoj recept tata Senad.

Related posts