Šta nam se sve događa kada smo zaljubljeni?

Svako je bar jednom pokleknuo iskricama koje izaziva blizina osobe koja vam se opako sviđa. Osim što nam klecaju koljena, trnci prolaze tijelom, a srce tuče kao ludo, kada smo zaljubljeni u tijelu se odvijaju najneobičnije pojave.

Osjećate se opijeno

Razne studije već su prethodno pokazale da kada se zaljubimo preko ušiju, mozak preplave jedinjenja poput oksitocina, dopamina, adrenalina čiji je učinak poput droge. Naime, nakon što se zaljubimo osjećamo se tako opijeno kao da smo pod uticajem određenih sredstava.

Imate povjerenja

Do prije nekoliko dana bili ste samo stranci, a sada već jedno drugom povjeravate najintimnije stvari i događaje koje nikome do sada niste priznali. Ništa čudno, kažu naučnici. Naime, naš mozak već nakon svega dvadesetak minuta dobro zna da li je osoba nasuprot vas vrijedna vašeg povjerenja. Osim toga, povjeravanje, povjerenje i dugi razgovori odličan su temelj duge i čvrste veze.

Osjećate trnce niz kičmu

Ugodni, pomalo probadajući trnci koji vam prolaze niz kičmu kada ga iznenada ugledate ili pak kade se ljubite, sasvim su normalna pojava i više nego jasan znak da vam se opako sviđa i da ste na dobrom putu da se nepovratno zaljubite.

Više ne marite za Breda Pita, ni Džordža Klunija

Kada se zaljubimo, poznati seks simboli jednostavno više nisu ni privlačni niti zanimljivi. Naučnici vjeruju da razlog leži u evoluciji: u vrijeme kamenog doba parovi su ostajali zajedno sve dok potomci ne bi stasali, a danas je romantiku potrebno malo „podgrijati“ nakon što prođe početna zaluđenost.

Jako ste ljubazni

Nakon što se zaljubimo, mozak počne da se ponaša na najčudnije načine. Tako, na primjer, proizvodi značajno veće količine hormona oksitocina koji naučnici smatraju odgovornim za iznenadno prijateljsko ponašanje zbog kog ste srećni i ljubazni prema svima.

Ne osjećate glavobolju

Kada se zaljubite, možete barem na neko vrijeme zaboraviti na lijekove protiv bolova. Naime, naučnici su nedavno otkrili kako oksitocin, koji se pojačano izlučuje kada smo zaljubljeni, umanjuje ili čak potpuno „briše“ migrene.

Zaljubljenost otkrivaju i vaše oči

Kada ugledate nekog ko vas neodoljivo privlači, vaše zjenice se nesvjesno rašire. Osim toga, naučnici su u istraživanjima otkrili da veliki broj ljudi prije privuku osobe širih zjenica, pa će zato kontakt očima otkriti mnogo, ma koliko se vi trudili da sakrijete šta osjećate.

Niste više pod stresom

Ljubljenje uspješno smanjuje nivo hormona stresa kortizola. Zato će nakon maženja, grljenja i ljubljenja s onim zbog kog vam srce brže kuca, sav stres nestati, a vi ćete se osjećati potpuno opušteno.

(b92)

Related posts