Učenike smiruju prslucima napunjenim pijeskom

Više od 200 škola u Njemačkoj pripremilo je prsluke napunjene pijeskom za hiperaktivnu djecu, koja imaju probleme s praćenjem nastave. Prsluci od pijeska, koji teže između dva i šest kilograma, su podijelili mišljenja roditelja i psihologa.

Veliki je broj onih koji tvrde da je ovaj novi njemački sistem načinio nevjerovatne promjene kada je u pitanju ponašanje hiperaktivne djece u učionicama.

“Djeca obožavaju da nose ove prsluke, njima su oni jako interesantni i nikoga nismo primorali da ih oblači protiv svoje volje”, rekao je jedan direktor škole u Njemačkoj.

Kritičari ističu da ovakvi prsluci podsjećaju na košulje koje se koriste u institucijama za mentalno zdravlje te da mogu ostaviti psihološke tragove na odrastanje djece.

Jedan roditelj se pobunio protiv ove nove akcije i na društvenim mrežama izrazio svoje nezadovoljstvo.

“Bilo bi najbolje kada bismo mogli da izbjegnemo ovakve metode torture. Kako možete reći djetetu: ‘Ti si bolestan i za kaznu ćeš nositi prsluk napunjen pjeskom’. To je psihološka agonija i može učiniti da dijete izgleda kao idiot pred ostatkom razreda. Smatram da moramo odustati od ove akcije”, napisao je jedan roditelj.

S druge strane roditelj Barbara Truler-Vogt, čiji devetogodišnji sin takođe ima probleme s hiperaktivnošću, brani novi sistem koji je uveden u školama, ističući da je prsluk pomogao njenom sinu da obraća više pažnje na predavača i nastavu.

“On je sam pristao da nosi novi prsluk. Svjestan je da mu pomaže. Sličan sistem postoji i u SAD. Moj sin je popravio svoje ocjene i mnogo više vremena provodi pazeći na ono što predaje učitelj, nego što pokušava da drži svoje ruke i noge pod kontrolom”, istakla je Truler-Vogtova.

Mnogi psiholozi su skeptični kada je u pitanju novi sistem smirivanja djece i naglašavaju da bi mogao ostaviti posljedice u njigovom odrastanju.

“Još ne znamo kako se samo dijete osjeća dok nosi taj prsluk. I dalje svi vidimo samo pozitivan efekat na njegovo smirivanje tokom nastave, međutim niko od nas se nije zapitao kako se dijete zapravo osjeća dok nosi taj teret na sebi”, ističe psiholog Lusi Teodisou.

Povodom ovih kontroverzi oglasila se i kompanija “Beluga”, tvorac prsluka, koja je istakla da ovaj prsluk nije magično rješenje za problem hiperaktivnosti djece te da je on samo privremeno rješenje.

“Kada smo stvorili ovaj prsluk vodili smo se idejom da svako dijete može da ga nosi na dobrovoljnoj bazi. Nikoga ne smijemo prisiljavati da oblači naše prsluke ako to ne želi”, istakli su iz ove kompanije.

Related posts