Krađe i suše ubijaju šume

Mnogo radite na buđenju svijesti spram klimatskih promjena, a čak i predsjednik najmoćnije države svijeta Donald Trump tvrdi da su klimatske promjene mit?

– Mislim da je američki predsjednik u totalnoj zabludi ili pogrešnim predodžbama, klimatske promjene su stvarne. Ovdje u BiH imamo klimatske promjene, to svi vidimo, suše, poplave, kao i u susjednim zemljama Hrvatskoj i Srbiji. Veliki broj egzaktnih pokazatelja i eminentnih stručnjaka na to upućuje.

Pluća regije

Mi, kao ljudski rod na planeti, imamo samo još desetak godina da poduzmemo nešto prije nego zauvijek prođe vremenski prozor u kojem je bilo moguće djelovati. Ako klimatske promjene ne svedemo na neke kontrolisane relacije, bojim se da će one postati nepopravljive. Samo na području Dalmacije ove godine bilo je 90 uzastopnih dana bez kiše, to je rezultiralo brojnim požarima, klimatske promjene utiču i na naše šume, na pluća naše regije.

Ali, ne u tolikoj mjeri koliko čovjek?

– Istina, naše šume su ugrožene, a najviše je do ljudskog faktora. Mi u BiH nismo imali velikih devastacija od požara, dok je čovjek, koji jeste problem, i dalje nepoznanica, jer u našoj zemlji nikad nije utvrđen obim pustošenja šuma zbog ljudskog faktora. Na sreću, naše šumsko preduzeća još gazduje pozitivno. Drugdje u Federaciji gazduju s gubitkom, frapantan je podatak iz srednje Bosne, gdje kažu da su ilegalne sječe šume dostigle 50 posto ukupne sječe. Van pameti, ako šumsko privredno društvo imenovano od države za gazdovanje šumama, sa tolikom mehanizacijom za izvlačenje i kooperantima, usiječe šume u istom omjeru koliko je i one ukradene, ko je onda taj koji ima tolike mogućnosti da krade od države?

Pravosuđe USK-a još vodi velike predmete protiv ključnih ljudi Unsko-sanskih šuma, a prije toga i Kantonalne uprave za šumarstvo. Šta Vi mislite o tome?

– Nisam baš detaljno upoznat sa tim predmetom, ali s obzirom na to da postoji interes državnih institucija za provedbu zakona, eto vam i jednog od razloga zašto su šume u našem kantonu i bolje očuvane od, recimo srednje Bosne. Ali, kakav je trend kod obnovljivosti resursa, mi ne znamo. Da li se radi dovoljno na pošumljavanju?

Nulta politika

U modernom svijetu je to nulta politika, koliko se posiječe da se toliko posadi. Ja vjerujem da kod nas nije ni u zakonskom obimu koliko bi se moralo. Jednostavno, nemamo nikakvih saznanja o tome koliko je šume pošumljeno, a koliko posječeno.

Tvrdite i da zbog krize na tržištu peleta opet bivaju ugrožene šume kao i kod sječe?
– Naravno, treba biomasu uzimati iz šume po strogo utvrđenim normama, ako se otpadna šuma iskoristi u omjeru većem od 50 posto, onda mlada šuma ostaje bez hrane. Treba biti oprezan da se to ne naruši.

Kakvo je stanje na polju inovacija u BiH danas?

– U ono vrijeme dok sam vodio udruženje, pored inovatora seniora, individualnog rada, posebna aktivnost bila je posvećena srednjoškolcima inovatorima. Značajan broj njih imao je međunarodne izlaske, na sajmove inovacija. Ovo je sad njihovo vrijeme, ali stanje se nije promijenilo nabolje. Osim puke registracije patenata, vrlo je malo rezultata, ostvarivanja i realizacije istih. Samo ako inovator ima svoja sredstva, onda može imati i tu jedinu mogućnost da realizira svoju inovaciju. I onaj koji je ostvario rezultate, došao je do njih samofinansirajući se.

oslobodjenje.ba

Related posts