Paneuropska unija BiH u Bihaću organizira veliku međunarodnu konferenciju o europskom putu Bosne i Hercegovine

Paneuropska unija Bosne i Hercegovine svoju će godišnju konferenciju održati u Bihaću od 19. do 21. 5. 2017. Tema ovogodišnje konferencije, koja će okupiti više od 100 sudionika iz cijele Europe ali i naše zemlje, je Bosna i Hercegovina: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces?

O europskom putu Bosne i Hercegovine, trenutnoj situaciji u zemlji, regiji, ali i cijeloj Europi između ostalih će govoriti: predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i glavni tajnik Međunarodne paneuropske unije prof. dr. Pavo Barišić, zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula, član Predsjedništva Međunarodne paneuropske unije i počasni predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine mons. prof. dr. Franjo Topić, šef delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark, predsjednik Vlade Unsko-sanskog kantona Husein Rošić, gradonačelnik Grada Bihaća Šuhret Fazlić, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Austrijskog paneuropskog pokreta Karl von Habsburg, bivša zastupnica u Europskom parlamentu i aktualna predsjednica Robert Schuman instituta Doris Pack, dopredsjednik Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Hrvatske paneuropske unije akademik Mislav Ježić, član Predsjedništva Međunarodne Paneuropske unije i predsjednik Njemačke paneuropske unije Bernd Posselt, ali i Elmir Sadiković, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu; novinar Goran Milić, poduzetnica Amna Popovac, Zekerijah Smajić; novinar i stručnjak za europske politike, psiholog i politički analitičar Srđan Puhalo i mnogi drugi.

Predsjednik Paneuropske unije Bosne i Hercegovine Vanja Gavran kazao je kako ova organizacija iz godine u godinu organizira ovakve skupove jer se sa ovakvih s njih želi poslati jasna poruka da je jedini put Bosne i Hercegovine onaj europski. „Možda više nego ikada potrebne su nam poruke ohrabrenja i usmjerenja. Bosna i Hercegovina je u današnjim svjetskim okolnostima važna i nekim zemljama s Istoka, ali to za BiH nije opcija. Mi smo uvijek bili dio Europe i moramo se vratiti pod njezino okrilje. Sam popis govornika i sudionika naše konferencije govori koliko je ova tema svima važna i iskreno se nadam kako će u Bosni i Hercegovini biti sve više proeuropskih lidera, jer se stječe dojam da ima onih koji europski put naše zemlje blokiraju“, kazao je Gavran.

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća. Glavni partner ovoga skupa je Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini, a partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Fondacija Robert Schuman, Uredi potpredsjednika Federacije BiH Melike Mahmutbegović i Milana Dunovića te Zajednička komisija za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Related posts