Detalji akcije “Piramida”: Droga dolazila iz Sarajeva i Sanskog Mosta, prodavana u Banjoj Luci

Uprava za organizovani kriminal MUP-a RS u saradnji sa policijskim upravama Istočnog Sarajeva, Banje Luke i Prijedora organizovala je akciju “Piramida” i uhapšeno je 18 osoba, koje su kao organizovana kriminalna grupa počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet opojnih droga.

Direktor policije RS-a Darko Ćulum je potvrdio da je asistenciju na području Sanskog Mosta i Visokog pružila Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA), koja je tamo vršila pretrese i hapsila osumnjičene.

– Izvršeno je 23 pretresa. Zaplijenjeno je 23 grama kokaina, 95 heroina, 1.425 grama marihuane i 32 grama spida. Svi uhapšeni su odranije poznati policiji kao počinioci djela nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga. Uz izvještaj, bit će predati nadležnom tužilaštvu – istakao je Ćulum.

Načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić je istakao da je akcija počela u aprilu i cilj je bio da se zadokumentuju krivična djela od distribucije i dilera do ovisnika.

– Bazirali smo se na ulično dilanje droge. Nismo išli ka oduzimanju veće količine droga. U proteklih šest mjeseci bilo je 20 primopredaja droga od prodavca ka ovisniku. Droga je dolazila iz Sarajeva i Sanskog Mosta ka Banjoj Luci gdje se prodavala na banjalučkim ulicama – kazao je Ilić

Izrazio je očekivanje da će protiv većeg broja uhapšenih biti predložen pritvor, te napomenuo da bi time, uključujući i nedavnu akciju “Petrićevac”, veći broj dilera bio sklonjen sa ulice.

Related posts