Niz lice oca Krupljanke Edite Malkoč slijevale se suze: U Sarajevu održan mirni skup povodom godišnjice smrti studentica

Ispred Zemaljskog muzeja održava se mirni skup povodom godišnjice stradanja studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu Edite Malkoč i Selme Agić koje je 10. oktobra 2016. godine automobilom usmrtio Sanjin Sefić.

Cvijeće na mjesto stradanja položili očevi stradalih studentica Enes Malkoč i Amir Agić, rektor UNSA Rifat Škrijelj, Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta i brojne kolege članovi porodica i građani.

Dekan Fočo kazao je da nema dana da neko ne ostavi novo cvijeće na ovom mjestu kao podsjetnik na tragediju u kojoj su izgubljena dva nevina života.

Niz lica okupljenih slijevale su se suze. Očevi Selme i Edite i danas su zajednički dijelili bol za izgubljenim kćerkama

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu u toku je postupak protiv Sanjina Sefića, njegove sestre Sare Sefić, te još nekoliko pomagača koji su Sefiću pomogli nakon nesreće.

Sefić je velikom brzinom prošao na crveno svjetlo i na pješačkom prijelazu u ulici Zmaja od Bosne je udario studentice. Jedna je na mjestu ostala mrtva, dok je druga preminula u bolnici.

Sefić je u noći 10. na 11. oktobar nakon nesreće isplanirao bijeg te je u ranim jutarnjim satima preko GP Uvac pobjegao u Srbiju gdje je vrlo brzo uhapšen u Novom Sadu. U ekstradicijskom pritvoru bio je do 9. januara kada je predat bh. pravosuđu.

Sefić je granicu prešao zbog propusta MUP KS koji nije na vrijeme javio Graničnoj policiji BiH da obrate pažnju. Pritom je također tadašnji komesar Vahid Ćosić imao mogućnost da dobije pomoć Obavještajno-sigurnosne agencije kako bi locirali Sefića. No, on to nije uradio. Ubrzo nakon toga Ćosić je smijenjen sa mjesta komesara.

Okupljeni se pitaju šta se od tada do danas promijenilo. Još uvijek na sarajevskim cestama jure trkači, prolaze kroz crveno, krše propise.

Related posts