Znate li zašto psi trče za određenim automobilima?

Mnogi od nas su bili u situaciji kada za njihovim automobilom trče psi bez nekog posebnog povoda, ali ipak razlozi postoje.

Prvi razlog je što pas ima svoj teritorij, a kada druga osoba priđe domu njegovog vlasnika, on će obično lajati jer ne vjeruje strancima. Isti je slučaj i s vozilom u pokretu. Psi šire svoj teritorij uriniranjem na stabla i vozila u svom okruženju. Kada se pojavi vozilo koje nisu oni “obilježili”, oni reaguju jer ne prihvataju dolazak drugog psa na svoj teritorij.

Instikti i usamljenost su također razlozi zbog kojih psi trče za automobilima. Kada naiđe vozilo pored njih ili se parkira u blizini, psi instiktivno trče ili prilaze. Razlog za to mogu biti loša iskustva s vozačima ili su samo uzbuđeni. Psi su društvena bića, tako da laju ili trče za ljudima ili automobilima kada su usamljeni. Time pobjeđuju dosadu.

Psi vole automobile i bicikla u pokretu, jer stvaraju buku i emituju svjetlost. Zvuk automobila plaši pse. Također, kretanje točkova ih privlači pa zbog toga trče za vozilima.

Related posts