Znate li koliko građana u BiH ima više od milion maraka ušteđevine

Crna Gora ima 54 milionaša, a najbogatiji među njima ima štedni ulog blizu 14 miliona eura.

Krajem prošle godine 54 građanina Crne Gore imali su depozite od milion i više eura. Prema raspoloživim podacima dostavljenim od banaka, najveći pojedinačni depozit građana u bankarskom sistemu iznosi 13,7 miliona eura.

Ko su vlasnici milionskih štednih uloga ne može se saopćiti, jer to ne dozvoljavaju zakoni, rečeno je Pobjedi iz Centralne banke.

Najveći pojedinačni depozit firme je blizu 56 miliona eura, a broj milionaša u bankama se mijenja iz godine u godinu, a crnogorski mediji podsjećaju kako da ih je u drugoj polovini 2015. godine bilo 53. Najveći depozit fizičkog lica u Crnoj Gori prije godinu i po iznosio je 4,13 miliona eura, dok je 140 preduzeća imalo depozite veće od milion eura.

Kao ni danas, ni tada nije bilo milijardera u Crnoj Gori. Te godine je bilo 1.750 građana koji su imali na računu više od 100.000 eura, s ukupnom vrijednosti depozita od 446,5 milijuna eura.

Mediji također navode kako se zemlje regije mogu pohvaliti velikim brojem milionaša u odnosu na broj stanovnika, a u BiH je prošle godine oko 600 građana imalo štednju veću od milion maraka.

Related posts