Debljim kaznama staju u kraj divljim prevoznicima

Nelegalan prevoz u RS treba zaustaviti izmjenama zakonskih rješenja, jer su izrečene kazne licima koja obavljaju ovu djelatnost do sada bile uglavnom preblage.

Zaključeno je ovo na sastanku u Ministarstvu saobraćaja i veza RS koji je juče održan povodom najave autoprevoznika “Transporta” iz Kneževa da će obustaviti saobraćaj 1. marta zbog velikog broja nelegalnih prevoznika na području ove opštine, što im stvara ogromne gubitke.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić je rekla da problem nelegalnog prevoza pokušavaju riješiti već dugi niz godina, ali bezuspješno.

– Moramo donijeti određena podzakonska akta da bismo mogli sankcionisati prevoznike koji obavljaju ovu djelatnost a da za to nisu registrovani. Nastojaćemo da u prijedlog zakona o drumskom saobraćaju ugradimo određene odredbe da bismo mogli lakše identifikovati nelegalne prevoznike. Potrebno je jasnije definisati šta podrazumijeva nelegalni prevoz da bi ga inspektori mogli lakše otkrivati i da bi sudovi na kraju jednostavnije mogli izreći kaznu – poručila je Kostićeva.

Sekretar Udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dragoslav Mihajlović je rekao da su se na sastanku dogovorili o nizu mjera koje treba sprovesti da bi stali u kraj divljim prevoznicima.

– Moramo mijenjati podzakonske propise, te analizirati opšte zakone koji se odnose na poreski sistem. Neophodan je i kontinuiran rad inspekcije i policije da bismo konačno stali u kraj ovom problemu. Smatramo da je ovo veći problem tržišne i poreske inspekcije nego saobraćajne – kazao je Mihajlović.

Glavni saobraćajni inspektor Danislav Drašković je rekao da su se do sada nadležni sudovi blagonaklono ponašali prema nelegalnim prevoznicima, jer su uglavnom izricali uslovne i oslobađajuće kazne.

– S ciljem rješavanja ovog problema treba da tražimo nova zakonska rješenja po uzoru na zemlje EU – kazao je Drašković.

Direktor “Transporta” Predrag Veleušić očekuje da dogovori i zaključci sa ovog sastanka budu realizovani, da bi konačno odzvonilo nelegalnom prevozu.
Gubici

Iz preduzeća “Transport” su poručili da su do sada zbog nelegalnog prevoza izgubili oko 1,5 miliona maraka.

Poručili su i da je Republika Srpska zbog neisplaćenih poreza i doprinosa pretrpjela štetu od 300.000 maraka.

Related posts