Zna li SAD za Špirićevu korupciju u posljednje četiri godine, koja nije isplivala u bh. javnost?

Sjedinjene Američke Države (SAD) su uvele sankcije Nikoli Špiriću zbog značajne umiješanosti u korupciju za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Taj mandat zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Špirić obnaša od 2014. godine do danas i još uvijek je aktuelni zastupnik SNSD-a.

Pitanje koje se nameće je kakve dokaze ima SAD o umiješanosti Nikole Špirića u korupciju u posljednje četiri godine, s obzirom na to da je većina afera u kojima se Špirić spominjao prethodnih godina vezana za njegovu funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u mandatu 2006.-2010. i ministra finansija BiH 2010.-2014.

“Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvaćanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata zastupnika u Zastupničkom domu u Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine”, navodi se na stranici State Departmenta.

Špirić je zastupnik u državnom parlamentu u posljednje četiri godine (nepune), što implicira da postoji velika vjerovatnoća da SAD Špirića smatra opasnim po sigurnost SAD-a zbog koruptivnih djela koja je moguće počinio od 2014. do danas, zbog čega je i uslijedila odluka o sankcijama.

Podsjetimo, Špirić se ranije dovodio u vezu s aferom “Audi”, zatim “kupovina stana u Beču”, a prijavljivan je i za nepotizam u službi.

klix.ba

Related posts