Zločincu Radovanu Karadžiću danas će biti izrečena konačna presuda

Nakon nepune tri godine od izricanja prvostepene presude, krvniku proteklog rata u BiH Radovanu Karadžiću danas će biti izrečena konačna presuda, a porodice žrtava se nadaju i očekuju doživotnu robiju za nekadašnjeg političkog i vojnog lidera RS-a i tzv. Vojske RS-a.

Historičar Jasmin Medić: Presuda Karadžiću će dokazati da je Republika Srpska nastala na zločinu

Edin Batlak: Priželjkujem doživotnu kaznu za Karadžića i presudu za genocid u Prijedoru

Delegacija Udruženja Majke Srebrenice otputovala je u Hag gdje će danas prisustvovati izricanju presude u nadi da će stavljanjem tačke na ovaj slučaj žrtve biti barem djelimično zadovoljne.

Cijeli žalbeni postupak protekao je uz dosta kontroverzi jer se Karadžić žalio na sudiju Theodora Merona koji se potom povukao iz Žalbenog vijeća.

Radovana Karadžića se teretilo po dvije tačke za genocid, po pet tačaka za zločine protiv čovječnosti i po četiri tačke za kršenja zakona i običaja ratovanja koje su počinile srpske snage tokom rata i agresije na BiH od 1992. do 1995.

Pretresno vijeće III MKSJ-a je 24. marta 2016. proglasilo Karadžića krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, nehumana djela (prisilno premještanje), terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca.

Oslobođen je krivice po optužbi za genocid u drugim opštinama u BiH.

Pretresno Vijeće je zaključilo da je Karadžić počinio te zločine putem učešća u četiri udružena zločinačka poduhvata (UZP) s ciljem da se bosanski Muslimani i bosanski Hrvati trajno uklone s područja u Bosni i Hercegovini na koja su bosanski Srbi polagali pravo, i to činjenjem zločina u općinama širom BiH.

Kriv je za UZP čiji je cilj bio širenje terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civilnog stanovništva, zatim za UZP sa zajedničkim ciljem da se pripadnici UN-a uzmu za taoce kako bi se NATO prisilio da se uzdrži od zračnih napada na vojne ciljeve bosanskih Srba i za UZP s ciljem eliminisanja bosanskih muslimana iz Srebrenice u julu 1995. godine.

Podsjetimo, prvobitna optužnica protiv Karadžića potvrđena je 25. jula 1995. Uhapšen je u Srbiji 21. jula 2008. i prebačen na MKSJ 30. jula 2008. Suđenje je počelo 26. oktobra 2009. i tokom njega je Pretresno vijeće saslušalo svjedočenje 586 svjedoka u sudnici.

Izvor : klix.ba

Related posts