Zemljina osa se počela pomicati: Naučnici misle da znaju razlog, a evo koje su posljedice

Prije nekoliko godina nuačnici su to pripisivali globalnom zatopljenju i otapanju ledenih kapa na polovima

Naučnici neprestano otkrivaju nove pojave o Zemlji. Nedavno su otkrili da voda polako curi prema dolje s površine, a ranije ove godine dokučili su i da se duboko ispod površine krije i jedan masivni okean.

Sada su stručnjaci otkrili da se Zemljina osa počinje pomicati iz razloga koji niko nije predviđao. Esencijalno, nagib Zemlje mijenja se tokom vremena. Prije nekoliko godina nuačnici su to pripisivali globalnom zatopljenju i otapanju ledenih kapa na polovima.

Međutim, stručnjaci su objavili nova istraživanja koja sugeriraju da crpljenje podzemnih voda igra veću ulogu nego što se ranije smatralo. Polovi Zemlje mogu se pomicati s topljenjem ledenih pokrova. Međutim, iscrpljivanje podzemnih voda uzrokovano navodnjavanjem također može učiniti da se dogodi isto.

Iako se stvari odvijaju sporo, sjeverni pol se postupno pomiče prema smjeru Ujedinjenog Kraljevstva, a fenomen teoretski ima kapacitet da tokom vremena promijeni godišnja doba na Zemlji.

Najviše zabrinjava, međutim, ono što nova studija objavljena u Geophysical Research Letters sugerira o načinu na koji trošimo prirodne resurse Zemlje, posebno kada je riječ o korištenju slane vode na dehidriranim zemljištima.

– Osa Zemlje zapravo se puno mijenja. Naše istraživanje pokazuje da među uzrocima povezanima s klimom, redistribucija podzemnih voda zapravo ima najveći utjecaj na pomicanje rotacijske ose – kaže Ki-Veon Seo, koautorica studije.

Izvor: Avaz.ba

Related posts