Zelene beretke odale počast saborcima u Dobrovoljačkoj: Bez mangupa u patikama Sarajevo bi palo

Pripadnici Zelenih beretki okupili su se danas u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovoljačkoj ulici, kako bi učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast borcima i građanima Sarajeva koji su stradali na tom mjestu prije 25 godina.

Veterani su položili vijenac i proučili Fatihu pored spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Pridružio im se i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo.

Ratni komandant bataljona Vojne policije Dževad Topić Topa kazao je kako bi Sarajevo, da nije bilo mangupa u patikama, 2. i 3. maja 1992. godine sigurno palo.

“Bio je to dan ‘D’ za Sarajevo. Bilo je tu raznih jedinica i bilo je dosta neorganizovano, ali u svakom slučaju bez tih momaka u patikama Sarajevo bi palo”, poručio je Topić okupljenim novinarima.

Dodao je da je poslije toliko godina izdata knjiga Avde Huseinovića koja će pridonijeti tome da istina izađe na vidjelo, da se tačno zna šta se desilo tog dana.

“U knjizi Avde Husejnovića sve je lijepo objašnjeno šta se desilo 2. i 3. maja 1992. u Sarajevu. Ona će poslužiti budućim generacijama. Čudi me da niko od naših nije napravio veliku ekspertizu šta se sve dogodilo. Mi, evo, moramo nakon 25 godina dokazivati da smo nevini i da smo morali odbraniti ovaj grad. Da se nismo pripremili za odbranu, Sarajevu bi se dogodila Bijeljina”, tvrdi Topić.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo kazao je da može bilo ko doći da obilježi događaje, da oda počast svojim žrtvama te da oni to nikome nisu branili.

“Momci u patikama su izašli da odbrane grad ne znajući o kakvoj se sili radi”, kazao je ministar Fišo.

Predsjednik Zelenih beretki Muhamed Švrakić kazao je ranije za Klix.ba da je riječ o malom, simboličnom skupu na kojem će se, kao i svake godine, sjetiti poginulih saboraca i građana te im odati počast.

Related posts