Zdravko Mamić za Klix.ba nakon privođenja: U Sarajevo se dolazim izjasniti da sam protiv izručenja

Zdravko Mamić je u razgovoru za Klix.ba netom nakon privođenja kazao da dolazi u Sarajevo gdje će se u Sudu Bosne i Hercegovine izjasniti da je protiv izručenja Republici Hrvatskoj.
Mamić se u trenucima razgovora nalazio na putu za Sarajevo, a ističe da je privođenje, ako se tako može nazvati, proteklo u najboljem redu.

“Idem na sud. Ljudi koji su me došli privesti su se lijepo predstavili i sve je proteklo uredu. Ja sam im rekao da sam ih očekivao. To zna cijela nacija, moraju me identificirati jer je raspisana potjernica”, kazao je Mamić.

On je izjavio da će na Sudu reći kako je protiv izručenja Republici Hrvatskoj koja je za njim raspisala međunarodnu potjernicu.

“Ja ću se na sudu izjasniti, reći ko sam, šta sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad”, dodao je Zdravko Mamić.

Iz osječkog suda, koji je raspisao potjernicu, za Klix.ba je rečeno da od izručenja za sada nema ništa s obzirom da Zdravko Mamić ima dvojno državljanstvo.

“Gdje god se raspiše međunarodna tjeralica i nađu osumnjičenika, oni ga uhapse. Ako ima mogućnost izručenja on ide u pritvor i čeka proceduru. Obzirom da on ima dvojno državljanstvo, a BiH ne izručuje za takve stvari, za sada od toga neće biti ništa. Obavit će razgovor i pustit će ga.”

Podsjetimo, vlasti Republike Hrvatske raspisale su međunarodnu potjernicu za Zdravkom Mamićem, ali kako saznaje Klix.ba njega kao državljanina Bosne i Hercegovine štiti član 34. Zakona o međunarodnopravnoj pomoći u krivičnim stvarima koji kaže da državljanin BiH ne može biti izručen drugoj zemlji za izvršeno krivično djelo na području te zemlje, izuzev ako bilateralnim ugovorom o izručenju nije drugačije definisano.

Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju bilateralni ugovor, ali taj ugovor datira iz novembra 2012. godine. Ako su krivična djela izvršena prije tog perioda, a Mamića se tereti za djela iz 2008. i 2009. godine, onda nema elemenata za izručenje.

Related posts