Zbog koga “Planina” iz “Igre prijestolja” dolazi u BiH

Zvijezda megapopularne svjetske serije Islanđanin Hafthor Bjornsson poznat po ulozi “Planine” u seriji “Igra prijestolja” uskoro dolazi u BiH.

Razlog njegovog dolaska u našu zemlju nije snimanje serije ili filma, nego takmičenje svjetske “Strongman Champions League”, koja će se po drug put održati u BiH i to 13. maja.

Ovu ekskluzivnu informaciju za Faktor potvrdio je Jasmin Hajdarević, bivši učesnik ovog prestižnog takmičenja, koje će u našoj zemlji organizirati zajedno sa bh. predstavnikom Adinom Arnautom.

– Istina je da Planina dolazi na takmičenje u BiH, ali zajedno sa njim i ostali najbolji takmičari “Strongman Champions League” kao što su Krzysztof Radzikowski (Poljska), Dainis Zegeris (Latvija), Matjaz Belsak (Slovenija), Jean Francois Caron (Kanada), Martin Wildauer (Austrija)… Činjenica da će se u našoj domovini po drugi put održati ovo veliko takmičenje je veliko priznanje za Adinov i moj rad proteklih godina – kaže Jasmin Hajdarević.

Hiljadu godina nakon vikinške legende da je Orm Storolfson digao i nosio jarbol broda, Haftor Tor Bjornson, 28-godišnji Islanđanin postao je prva osoba kojoj je to pošlo za rukom. On je podigao trupac težak 640 kilograma i nosio ga čak pet koraka.

Priliku da stane na megdan islandskom snagatoru imat će naš Adin Arnaut.

– U BiH dolazi sama krema “Strongman Champions League” i čast mi je što ću biti dio ove velike priče. Naravno ovo će biti prilika da se na velika vrata nakon teške povrede vratim u takmičenje – kaže Adin Arnaut.

“Strongman Champions League” je svjetski sportsko-takmičarski program čiji osnovni cilj jeste ispitivanje fizičkih mogućnosti ljudskog tijela u smislu snage i izdržljivosti. “Najjači” ljudi iz cijelog svijeta demonstriraju da je pravilnom vježbom moguće “pomjeriti planinu”, odnosno da čovjek može da podigne teret od 500 kilograma, vuče kamion od 20 tona…

Emisije se snimaju u 15 do 20 država u toku godine, na više kontinenata. Ovaj program emituje se u skoro sto zemalja svijeta. Gledanost jedne emisije, na svijetskom nivou, je oko 220 miliona, a godišnji broj gledalaca ovog takmičenja dostigao je dvije milijarde.

Related posts