Citostatici i administrativni pakao: Kako to izgleda kad Zavod ne nabavi lijekove na vrijeme?

U bolnicama na području Federacije BiH još nedostaju pojedini citostatici za liječenje onkoloških pacijenata. Ljekari u Sarajevu, Zenici, Mostaru, Bihaću…, od decembra prošle godine svakodnevno su primorani upućivati pacijente da sami kupuju neophodne lijekove, a novac im refundira Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH.

Sarajka Dž. T. (podaci poznati redakciji) liječi se od karcinoma dojke na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. Ispričala nam je kako izgleda cijela “procedura” od momenta kada vam na klinici kažu da nemaju lijek koji trebate primiti, pa do predaje zahtjeva za refundaciju u Federalnom zavodu.

– U KCUS-u vam prvo izdaju potvrdu da tog dana kada ste trebali primiti terapiju oni u svojoj apoteci nisu imali navedeni lijek. Tu potvrdu morate ovjeriti na Klinici za onkologiju, zatim na odjelu gdje se prima terapija, te u apoteci Kliničkog centra. Dakle, pacijent najprije mora otići na tri različite lokacije da bi imao validnu potvrdu. Sa potvrdom, fiskalnim računom kupljenog lijeka i kopijom vašeg bankovnog računa onda idete u Federalni zavod, gdje morate popuniti zahtjev za refundaciju novca za lijek. Kada sve to predate, kažu vam da je zahtjev zaprimljen pa kada se donese Rješenje o refundaciji, to rješenje ćete dobiti na kućnu adresu i novac će vam biti uplaćen na račun – priča naša sagovornica.

Zahtjev za refundaciju podnijela je, kako kaže, prije tačno mjesec. Novac od Zavoda još nije dobila.

– Već sam primila i drugu terapiju, a novac mi nije refundiran. Nazvala sam Zavod da provjerim šta se dešava i rekli su mi da bi moj zahtjev trebao biti riješen u toku iduće sedmice. Primam hormonsku terapiju koja, srećom, košta dvadesetak maraka mjesečno, ali ima pacijenata čije mjesečne terapije koštaju i po nekoliko stotina maraka. Znam da dosta njih i odustane od pokušaja da refundiraju novac, posebno kada su u pitanju manji iznosi, jer jednostavno nisu u stanju ili im se ne da toliko hodati i “ganjati” razne pečate, zahtjeve… – kaže naša sagovornica.

U Kantonalnoj bolnici Zenica određeni lijekovi za onkološke pacijente nedostaju već duže od mjesec.

– Trenutno nedostaju aromazin, cisplatin i infosomid. Cisplatin očekujemo do kraja sedmice, a druga dva navedena lijeka očekujemo također u skorije vijeme. Nadamo da će isporuka lijekova uslijediti uskoro i da ćemo imati kontinuirano snabdijevanje potrebnim citostaticima u svim onkološkim centrima, a u međuvremenu koristimo zamjenske lijekove – kazali su nam u zeničkoj bolnici.

Kako su za Faktor rekli u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Klinika za onkologiju SKB ne raspolaže samo jednim citostatikom, a radi se o lijeku cisplatin. Slično je i u bolnicama u Travniku, Bihaću i drugim gradovima.

Nešto bolja situacija je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla gdje su, poučeni iskustvima iz prethodnih godina, uspjeli osigurati određene zalihe ovih lijekova. U UKC-u Tuzla ovih dana, kako navode, očekuju od FZZO i isporuku citostatika za februar.

Iz Kliničke apoteke KCUS-a kažu da su nestašice pojedinih lijekova uspjeli premostiti donacijama poslovnih partnera i prijatelja bolnice.

– Problema sa nabavkom lijekova i potrošnog materijala je bilo i u prethodnim godinama, naročito 2013. godine kada neažurnošću tadašnje Komisije za lijekove dosta tendera nije objavljeno na vrijeme što je prouzrokovalo nestašicu velikog broja lijekova, naročito antibiotika – navode iz KCUS-a.

Podsjećaju i da problem sa nestašicom, odnosno “zastojima” u nabavci lijekova, posebno za onkološke pacijente, traje već godinama i smatraju da je potrebno mijenjati cijeli sistem nabavke.

– Klinike moraju preuzeti vodeću ulogu u nabavci i planiranju nabavke lijekova jer su, uz pacijente, prirodno najzainteresiraniji da cijeli proces funkcionira optimalno – isticao je nedavno prof. dr. Semir Bešlija, šef Klinike za onkologiju KCUS-a.

Federalni Zavod finansira nabavku 67 lijekova iz grupe citostatika. Prošle godine je iz sredstava Fonda solidarnosti za citostatike potrošeno ukupno 37.646.000 KM, a planom nabavke za 2017. godinu u tu svrhu je predviđeno 37.600.000 KM.

Prema podacima FZZO, u 2006. godini u FBiH su citostaticima liječena 5.723 pacijenta, a u 2015. taj broj iznosio je 10.536. Godišnje se za refundaciju novca pacijentima koji sami kupuju lijekove izdvoji oko 300.000 KM.

– Ljudi uglavnom ne pričaju puno o tome, svako se snalazi kako zna i umije. To je kod nas tako: šuti, ne “talasaj”, snađi se i bit će bolje, valjda… Situacija je takva da jedan mjesec nikako nemate lijek, pa drugi bude nešto polovično, a već slijedeći mjesec ne zna se šta će biti… Uglavnom bude tako – malo nema, pa malo ima, stalno je to neko zavaravanje sa količinama koje se nabavljaju od danas do sutra. Ali činjenica je da trajnog rješenja nema. Nije mi jasno zašto se ne oglašavaju udruženja pacijenata oboljelih od malignih bolesti, koji bi prvi trebali javno govoriti o ovom problemu i tražiti odgovornost nadležnih – zaključuje pacijentica iz Sarajeva. – piše faktor.

Related posts