Zbog čega je izostala reakcija Općine Velika Kladuša za uzurpaciju općinske zemlje?

U nekoliko navrata smo pisali vezano za situaciju koja je šokirala javnost u vezi iskopavanja starog mezarja na ulazu u Veliku Kladušu, te borbom porodice Sulejmanagić o zaštiti vlastite parcele na kojoj se također nalazi mezarje.

O ovom problemu su pisali i drugi portali i mediji poput Al Jazeera , Dnevni Avaz i drugi.

Ono što je novitet u ovom slučaju, što do sada nismo znali jeste činjenica da je pored privatne parcele porodice Sulejmanagić, od strane Hušidića ograđena i parcela koja je u vlasništvu Općine Velika Kladuša (2054/3), veličine 70 m2, preko koje bi trebao biti omogućen pristup mezarju, što se po svemu sudeći može smatrati kao uzurpacijom javne imovine, jer nije poznato da je Općinsko vijeće odobrilo takvo nešto, posebno kada je u pitanju dozvola za radove na parceli koja je u vlasništvu Općine Velika Kladuša.

Natpis i ograda kojom je ograđena i javna površina

Na slici ispod je prikazan posjedovni list od 01.11.2017, godine za pomenutu parcelu, na kojoj je jasno vidljivo da se radi o vlasništvu Općine Velika Kladuša.

Na slici ispod je prikazana lokacija pomenute općinske parcele, te privatne parcele u vlasništvu Mevlide Sulejmanagić iz Velike Kladuše.

Koordinator općinskog načelnika za službu prostornog uređenja Sulejman Silić za Radio Velika Kladuša izjavio je da je Marko Hušidić legalni vlasnik parcele na kojoj se izvode radovi, ali nije napomenuo bitnu činjenicu da se tu ne radi samo o jednoj parceli već o četiri parcele, među kojima je jedna privatna parcela Mevlide Sulejmanagić, a druga parcela koja vodi do ove privatne je u vlasništvu Općine Velika Kladuša i da su sve zajedno ograđena i prikazane kao privatno vlasništvo Hušidića!

Video u kojem je prikazano kopanje na parceli koja je u vlasništvu Općine Velika Kladuša i bez saglasnosti vlasnice privatne parcele pored:

Iako je tadašnji urbanističko –građevinski inspektor Ilfad Eminić zabranio radove na ovim parcelama,te zapečatio gradilište, traka je skinuta a radovi su nastavljeni.

Ono što je također interesantno u svemu ovome jeste činjenica da za parcelu 2053 koja je u vlasništvu Hušidića uopšte nije izdana ni urbanistička saglasnost niti odobrenje za građenje (slika ispod), što nije spriječilo Hušidića da je iskopa.

Kada uzmemo uzmemo u obzir činjenično stanje podkrijepljeno službenim dokumentima, postavljaju se mnoga pitanja. Zbog čega urbanističko-građevinski inspektor Dževad Duraković prilikom kontrole nije primjetio, utvrdio i reagirao na očiglednu uzurpaciju Općinske imovine?

Da li je općinski pravobranilac Rasim Hušić upoznat sa tim što se dešava bukvalno nekoliko stotina metara od zgrade Općine Velika Kladuša?

Zbog čega se Hušidiću dopušta ograđivanje i iskopavanje općinskog zemljišta kao da je njegovo vlastito?

Da li ima neko odobrenje Općine o kojem javnost nije upoznata?

/vkportal.ba

Related posts