Uspješni džudista dobio ponudu koju je teško odbiti: Harunu Sadikoviću Turci nude sportsko državljanstvo

Bišćanin Harun Sadiković, višestruki prvak BiH u džudu, osvajač srebrene medalje na Svjetskom juniorskom prvenstvu, peti na Evropskom seniorskom šampionatu, dobio je ponudu od čelnika turske džudo reprezentacije koju nije lako odbiti.

Vlastiti džep

– Ponudili su mi sportsko državljanstvo Turske. Žele da s njima idem na Olimpijske igre u Tokio. Ukoliko se nešto u mojoj domovini ne promijeni, morat ću to prihvatiti, iako se najiskrenije nadam da do toga neće doći – kazao nam je Sadiković.

Na većinu takmičenja putovao je zahvaljujući roditeljima. Povrede liječi na isti način, iz vlastitog džepa. Ove godine nije uspio otići ni u jedan renomiraniji kamp u Evropi, barem na nekoliko treninga.

Ovaj mladi Bišćanin biranim riječima govori o Džudo klubu „Una“ iz Bihaća i trenerima. Također, i o svima iz sarajevske „Bosne“ te nacionalnog saveza i Olimpijskog komiteta.

– Pokušavaju pomoći, ali nisu oni svemogući. Nisu krivi što je besparica pratilac kako klubova tako i ovog sporta – ističe Sadiković.

Dodaje da je nebriga nadležnih u BiH uvjetovala odlazak na desetine talentiranih sportista, koji su danas već dokazana imena u svijetu sporta.

Najbolji tretman

– Ljubav prema domovini, od koje ne dobiva ništa, sada je na jednoj strani. Na drugoj – vrhunski uvjeti za napredovanje i najbolji mogući tretman u Turskoj. Teško je odlučiti – dodaje na kraju Sadiković.

/avaz.ba

Related posts