Zašto se u nekim zemljama vozi lijevom stranom

Pravilo vožnje lijevom stranom saobraćajnica nije izmišljeno bezveze – za to postoji dobar razlog. Velika Britanija nije jedina zemlja u kojoj se vozi lijevom stranom puta – osim nje tako se vozi i u Australiji, Irskoj, Japanu te drugim državama koje su bile britanske kolonije.

Pogledajte kartu svijeta u kojoj su zemlje gdje se vozi lijevom stranom označene plavom bojom, dok su one gdje se vozi desnom označene crvenom bojom.

Saobraćaj desnom stranom na dvosmjernim putevima ili ulicama danas koristi oko 66,1 odsto stanovništva, dok 33.9 odsto država koristi lijevu stranu. Oko 72 odsto puteva i ulica na svijetu koristi promet desnom stranom, dok je lijeva strana zastupljena u preostalih 28 odsto.

Vožnja desnom stranom uvedena je u 19. vijeku

Arheološka istraživanja su pokazala da se saobraćaj u drevnim vremenima odvijao lijevom stranom zato što su konjanici i vozači konjskih zaprega bili dešnjaci. Tako su konjanici mogli rukovati vozilima i pritom izvaditi mač i tako se braniti, ako bi se ukazala potreba.

Do vožnje na desnoj strani došlo je tek u 19. vijeku u kontinentalnoj Evropi, “krivac” za to je Napoleon. Naime, on je bio ljevoruk, a njegova je vojska marširala desnom stranom kako bi mu ruka u kojoj drži mač bila bliže neprijateljima.

Rusija i Portugal su prešli na desnu stranu početkom 20. vijeka, a Austrija i Čehoslovačka krajem 1930-ih. Tada je uslijedila i promjena u Mađarskoj, kao i u ostatku Evrope.

Related posts