Zašto se policijski kombi zove marica?

Gotovo svi znamo za nadimak za policijski kombi za prevoz osuđenika “marica”. Ali nevjerovatno mali broj ljudi zna odakle potiče taj naziv.

Iako većina vjeruje da je vozilo dobilo nadimak u inspirativnom trenutku nekog domaćeg šaljivdžije, istina je drugačija, prenose Nezavisne.

Naziv “marica” vodi porijeklo iz engleskog jezika. Još u 19. vijeku, crne policijske kočije nazivane su “Black Maria” širom engleskog govornog područja.

Ipak, dalja etimologija nadimka nije najsigurnija i račva se u dva pravca.

Prvi se vezuje za “Crnu Mariju”, slavnu kobilu koja je sredinom 19. vijeka u SAD pobjeđivala u mnogim trkama, a zbog velike popularnosti koju je stekla, postalo je uobičajeno da crni konji dobijaju njeno ime.

Takođe, među policajcima se odomaćio izraz “Pošalji crnu Mariju”, koji se odnosio na boju kočije, ali i brzinu kojom je trebalo da stigne na mjesto zločina.

Po drugoj teoriji, mada manje vjerovatnoj, porijeklo nadimka vezuje se za Afroamerikanku Mariju Lee, koja je u prvoj polovini 19. vijeka u Bostonu posjedovala bordel.

Kako je bila veoma krupna i jaka, policija ju je često zvala u pomoć pri intervencijama, kada bi posjetioci pravili probleme u bordelu.

Navodno je Marija bila veoma revnosna, da ju je policija zvala kao ispomoć i prilikom drugih intervencija, pa je vremenom i policijska kočija, kao vjerni policijski pomoćnik, dobila nadimak Crna Marija.

Related posts