Zašto nema žena na bh. novčanicama?

Koliko puta smo se, u moru briga i obaveza, zapitali čiji su likovi na bh. novčanicama? Ili, koliko je barem žena među njima? Odgovor je jednostavan – nijedna. Na njima su tek likovi poznatih i uspješnih muškaraca, ali za žene na papirantom bh. novcu – barem za sada – nema mjesta.

Da li je izvjesna promjena?

Misao Voltera da “kada je u pitanju novac, onda je svako iste vjere”, mogla bi se u kontekstu ove priče izreći i ovako: kada je u pitanju bh. novac, onda su na novčanicama samo muškarci. I zaista je tako. Iako bi se reći moglo da mnoge građanke i građani ove zemlje nemaju čest kontakt sa krupnim novcem, malo ih je razmišljalo o diskriminaciji i po ovom ključu.

Iz Sarajevskog otvorenog centra ipak inicijativa – Centralnoj banci Bosne i Hercegovine predložili su da Adela Ber Vukić, Mica Todorović, Vahida Magajlić, Vera Šnajder i Laura Papo Bohoreta budu stavljene na dio novčanice koji se odnosi na motiv lika.

“Ova inicijativa najprije ima simbolički značaj da se rad i život važnih žena iz istorije Bosne i Hercegovine predstavi javnosti. Mi smo birali ovaj mainstream način kako bi rad tih žena postao vidljiv”, smatra Jasmina Čaušević, iz Sarajevskog otvorenog centra.

Tako bi se, smatraju, barem dijelom ustupilo zasluženo mjesto bh. ženama u javnom prostoru te da bi se rodna neravnopravnost i nejednaka zastupljenost umanjila.

“Postoji tradicija sakrivanja ženskog rada iza svih tih muških zanimanja. Mi žene oslovljavamo muškim zanimanjima i imenima, dajemo im muške titule, na taj način se njihov rad skriva. Ovo s novčanicama je prikaz tog stanja u globalu koje se tiče ljudskih prava žena”, stav je Maide Zagorac, iz Sarajevskog otvorenog centra.

Na upit N1 odgovorili su i iz Centralne banke. Upoznati su, kažu, sa inicijativom i svjesni su uloge žena u historiji BiH.

U ovom trenutku, sa pozicije aktivnosti i poslovanja CBBiH, ali i nadležnosti u pogledu dizajna novčanica, teško je govoriti o mogućem redizajniranju postojećih novčanica, ali će CBBiH imati u vidu inicijativu o uvrštavanju žena na neke buduće novčanice.

Kakav će ishod ove inicijative biti, tek će se saznati. No, pitanje neravnopravnosti žena u svim segmentima bh. društva, pokazala se i u ovom slučaju kao očigledan primjer, mišljenja su mnogi, stigmatizacije i bacanja pod noge naslijeđa koje su Bosni i Hercegovini ostavile baš žene.

(N1)

Related posts