Zašto kosa sijedi?

Sa godinama melanin se redukuje, zbog čega kosa počinje da sijedi, a ukoliko se proces dovoljno dugo nastavi, ona postaje sasvim bijela. Svaka folikula dlake ima “melanogentički sat”

Kakva će kosa biti kod neke osobe zavisi od rasporeda, tipa i količine melanina u srednjem sloju dlake ili omotaču, koji se formira još prije rođenja.

U kosi postoji tamni, odnosno eumelanin i svetli, odnosno feomelanin. Mješavinom ova dva pigmenta u različitim odnosima, dobija se čitav spektar nijansi.

Ćelije melanina melanociti, skupljaju se u otvorima kože, folikulima, kroz koje raste dlaka. Čim se dlaka u korjenu formira melanociti ubrizgavaju pigment melanin u ćelije koje sadrže keratin. Keratin je protein koji čini našu kosu, kožu i nokte.

Sa godinama melanin se redukuje, zbog čega kosa počinje da sijedi, a ukoliko se proces dovoljno dugo nastavi, ona postaje sasvim bijela.

Svaka folikula dlake ima “melanogentički sat” koji usporava ili sasvim zaustavlja aktivnost melanocita, zbog čega se i smanjuje količina pigmenta koji dospjeva u vlas. Kosa sijedi zbog starosti i genetskih predispozicija.

Zapravo, geni su ti koji regulišu iscrpljivanje igmentnog potencijala za svaku pojedinačnu folikulu. Zato je kod nekih ljudi cijeli proces ubrzan, dok je kod drugih usporen i traje više decenija – objašnjava profesor citologije dr Dezmond Tobin sa engleskog univerziteta Bredford.

Related posts