Zašto je FBiH atraktivnija kradljivcima vozila: U šumama oko Sarajeva najlakše “šarafati”

Već godinama policijske statistike pokazuju kako automafija hara u našoj zemlji pa se svake godine u BiH ukrade više od hiljadu automobila.

Sarajevo kao “Švedski sto” za kradljivce vozila

Posljednjih godina broj ukradenih vozila je u opadanju, ali ono što se ne mijenja jeste činjenica da se u Federaciji BiH i dalje krade sedam puta više automobila nego na području Republike Srpske.

Tako je na području FBiH u prošloj godini ukradeno 897 automobila što je za 200 vozila manje nego u 2015. godini. Najviše automobila i dalje se krade u Sarajevu, pa su tako tokom prošle godine u glavnom gradu ukradena 554 vozila, a što je čak 61 posto od ukupnog broja ukradenih automobila u FBiH. Odmah potom slijedi Hercegovačko-neretvanski kanton, Tuzlanski, pa Srednjobosanski kanton.

S druge strane, u manjem entitetu, broj ukradenih automobila tokom 2016. godine mnogo je manji. Tako je u Republici Srpskoj prošle godine ukradeno 126 vozila, što je opet, manje nego godinu ranije, kada su zabilježena 172 slučaja.

Podjela nadležnosti

Zbog čega je to tako za Faktor je pojasnio izvor iz sarajevske policije dobro upućen u ovu problematiku. Prema riječima našeg sagovornika, iako se u Federaciji krade najveći broj vozila, lopovi u najvećoj mjeri uopće nisu sa tog područja već gotovo po pravilu dolaze iz susjednog entiteta ili kantona. Automobile ukradu u Federaciji BiH, a potom ih prevezu na područje Republike Srpske, odakle ih dalje preprodaju ili rastavljaju u dijelove. Kada je u pitanju automafija u Hercegovini koja je u posljednje vrijeme itekako “razvila biznis”, ona djeluje tako što ukradene automobile krade u HNK, a potom ih prebacuje u Zapadno-hercegovačkoi kanton i tamo dalje prodaje ili rastavlja na dijelove.

Područje djelovanje automafijaša iz različitih dijelova naše zemlje, uglavnom iz Istočnog Sarajeva i Hercegovine, uglavnom je Sarajevo. Izvor Faktora pojašnjava kako je broj krađa u Federaciji, naročito u Sarajevu, mnogo veći zahvaljujući položaju grada, ali i čitavom nizu drugih okolnosti.

– Položaj grada Sarajeva je veoma specifičan kao i konfiguracija okolnog terena. Također, broj automobila u Sarajevu je ogroman, a izbor za kriminalce je veliki. Upravo zato se u Sarajevu automobili najviše i kradu. Mnogo je lakše ukrasti auto u glavnom gradu BiH nego na Palama gdje se teško i može naći neko skupocjeno vozilo – kaže naš izvor.

Kradljivci vozila koja ukradu odmah izvlače iz Sarajeva.

– Sarajevo je pogodna lokacija, jer osim bogatog izbora automobila na parkinzima, okruženo je i ruralnim područjima gdje se ukradeni automobili lako sakriju do preprodaje, odnosno organiziranja njihovog prebacivanja u susjedne zemlje ili rastavljanja. Tamo je lako držati to auto i “šarafati”, odnosno rastavljati ga na dijelove radi dalje preprodaje. Ukoliko bi neko automobil rastavljao u dijelove u gradu i rezao lim, odmah bi ga prijavio komšija – kaže naš izvor.

Ono zbog čega su kriminalcima također interesantna pogranična područja Federacije BiH, odnosno Sarajevo, kada je u pitanju krađa automobila jeste činjenica da policija ima veoma ograničeno djelovanje kada je u pitanju prelazak kriminalca iz Kantona Sarajevo na područje RS-a, odnosno u Istočno Sarajevo.

– Niti jedna akcija se ne može poduzeti bez kolega na čijem terenu se ona odvija. Također naši policajaci ne mogu pretresti niti jedan teren u susjednom entitetu, jer nosioci tih aktivnosti moraju biti kolege u Istočnom Sarajevu. To dosta komplikuje i usporava stvari – kaže naš izvor.

Činjenica da se skoro svaki drugi dan automobili ukradeni u Sarajevu pronalaze na Palama, i to oštećeni ili napušteni, upravo potvrđuju tvrdnje našeg izvora. I policijske akcije potvrđuju da automobile zapravo kradu automafijaši sa Pala i iz Hercegovine koji svoje produžene ruke imaju u Federaciji BiH.

Poznato je da automafijaške grupe imaju uhodan mehanizam djelovanja sa tačno podijeljenim ulogama, a u posljednje vrijeme sve je aktuelniji šverc dijelova automobila koji je mnogo lakši nego izvoz ukradenog automobila iz zemlje.

Broj ukradenih automobila manji za 100

Posljednjih mjeseci na području BiH provedene su dvije policijske akcije u kojima je zadat težak udarac automafiji. U tim akcijama koje su provedene u Sarajevu kada je uhapšena automafijaška grupa iz Mokgrog te u Hercegovini, uhapšeni su deseci osoba i otkriven je njihov način djelovanja.

Prema riječima našeg izvora, u samo prva tri mjeseca ove godine značajno je smanjen broj ukradenih automobila, i to za čak 100 vozila u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, problem sa krađama automobila jeste što su njihovi glavni akteri uglavnom povratnici u vršenju krivičnih djela. Oni kratak period provedu iza rešetaka i za to vrijeme se i smanji broj krađa. Ali ubrzo priznaju krivicu, sklope sporazume sa sudovima, odsluže male kazne te se ponovo vrate onome što najbolje znaju da rade.

faktor.ba

Related posts