Zanimanja za koja se građani BiH najčešće odlučuju obučiti kako bi pronašli posao

Nakon završetka školovanja brojni građani BiH ne mogu da pronađu zaposlenje, bilo zbog nedostatka novih radnih mjesta u pojednim branšama ili zbog prevelikog broja osoba istog zanimanja na birou.

Kao jedino rješenje u ovim slučajevima često se nameće obuka, program ili kurs u potpuno različitoj djelatnosti, koja je inače deficitarna sa kadrovima.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla Branka Rogač, viši saradnik za odnose sa javnošću u Ministarstvu prosvjete i kulture RS-a, polaznici programa obrazovanja odraslih u ovom entitetu najviše se odlučuju za zanimanja medicinskog tehničara, vozača motornih vozila, ekonomskog tehničara i tehničara drumskog saobraćaja.

“Generalno najveće interesovanje je za programe u struci zdravstvo, saobraćaj i ekonomija, pravo i trgovina”, kazala je Rogač za Fokus.ba.

U toku 2017. godine u programe obrazovanja odraslih u RS-u upisana su 1.454 polaznika. Riječ je o značajnom povećanju u odnosu na 2016. godinu kada je u programe obrazovanja odraslih upisano 1.198 polaznika.

U BiH su aktivne i određene poslovne akademije koje nude kurseve i certifikate u oblasti informacionih tehnologija i menadžemnta, dok pojedine organizacije i instituti nude i besplatne kurseve, pogotovo u oblasti informacionih tehnologija u kojoj nedostaje inžinjera sa iskustvom.

Veliki problem u BiH predstavlja i odliv radne snage, zbog čega u pojedinim oblastima praktično nedostaje radnika. Dok RS bilježi kakve-takve rezultate u prekvalifikaciji radnika, u FBiH je na biroima i dalje prisutan veliki broj radnika koji nemaju podršku države za prekvalifikaciju.

Privrednici u BiH prošle su godine bili primorani da zbog sve većeg odliva domaćih kvalificiranih radnika, poput zidara, tesara, keramičara ili tekstilaca, ovu radnu snagu “uvoze” iz inostranstva. Tako su u BiH dolazili radnici iz Srbije, Turske, Hrvatske, Italije i Kine.

Related posts