Zamućenje očne leće: Siva mrena i kako je liječiti

Ona uzrokuje postupno pogoršanje vida, pa uobičajene aktivnosti postaju sve teže – prepoznavanje lica, vožnja, čitanje. Neke osobe navode i pojačanu osjetljivost očiju tzv. blještanje tokom boravka na suncu; predmeti gledanja su zamućeni, a boje nisu više intenzivne već postaju sive i blijede.U većini slučajeva javlja se nakon 50. godine života.

Simptomi sive mrene Bezbolna je, a oboljeli najčešće dolaze na pregled zbog postupnog gubitka vidne oštrine, kojeg pripisuju promjenama dioptrije, što im znatno otežava svakodnevne aktivnosti poput gledanja televizije, čitanja, vožnje itd.

Kada se preporučuje operacija Sivu mrenu treba operirati kada je postavljena dijagnoza i kada slabljenje vida ometa svakodnevne aktivnosti. Prije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, međutim, to više nije tako. Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi olakšava samu operaciju, smanjuje broj komplikacija i ubrzava oporavak.

Pregled za otkrivanje sive mrene Sastoji se od detaljnih oftalmoloških mjerenja i mišljenja specijaliste oftalmologa: detaljno se mjeri vidna oštrina, očni pritisak te se na biomikroskopu analizira prednji i stražnji segment oka. Obrada se upotpunjuje detaljnom analizom na uređajima Wavescan i iDesign za najpreciznija mjerenja dioptrije, uz optičku i ultrazvučnu biometriju kojom dobivamo precizan izračun intraokularne leće, koja će se ugraditi u oko nakon uklanjanja zamućene prirodne leće. Oftalmolog nakon pregleda može indicirati još OCT vidnog živca i makule kojim se skenira i analizira očni živac, žuta pjega (centar za vid) te cjelokupna retina kako bi se dobio uvid u stanje oka u cijelosti.

Liječenje sive mrene Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški – ultrazvučnom operacijom mrene, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

Operacije u savremenim klinikama danas se izvode ambulantno: pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Operacija je u potpunosti bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji kapljicama, a sam zahvat obično traje 15-30 minuta. Najprije se operira jedno oko, a nakon mjesec dana i drugo oko.

Oporavak nakon operacije sive mrene Zahvaljujući savremenoj tehnologiji i vještinama oftalmoloških hirurga, oporavak nakon operacije katarakte brz je i bezbolan te se već za nekoliko dana može očekivati povratak pune vidne oštrine. Prve sedmice nakon operacije je važno izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru te treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca. Izbjegavanje sportskih aktivnosti preporučuje se dvije do tri sedmice nakon zahvata ovisno o vrsti sporta.

Izvor: Index.hr

Related posts