Za pet godina u BiH rođeno 550 beba, Bahceci centar otvoren i u Bihaću

Parovi iz Krajine koji se suočavaju s problemom neplodnosti sve usluge u oblasti ginekološke dijagnostike, uključujući procjenu neplodnosti i praćenje postupka vantjelesne oplodnje, moći će ostvariti u Bahçeci centru u Bihaću koji otvoren u subotu, prenosi Patria.

Bahçeci centar jedna je od pet vodećih ustanova u oblasti ginekologije, neplodnosti i vantjelesne oplodnje u Evropi. Medicinski tim Bahçeci IVF Centra je u sklopu projekta „Gdje život počinje“ pružio besplatne preglede i konsultacije za 20 parova iz Krajine.

– Otvaranjem Bahçeci centra u Bihaću najviše smo željeli olakšati pacijentima put do željenog cilja, a to je ostvarenja potomstva, jer su do sada zbog velike udaljenosti i potreba za redovnim pregledima u sklopu postupka IVF-a morali putovati više puta u naše centre u Sarajevu ili inostranstvu. Danas su naši pacijenti u Krajini u mogućnosti dobiti usluge iz oblasti ginekološke dijagnostike, uključujući procjenu neplodnosti i praćenje postupka vantjelesne oplodnje, što umnogome smanjuje troškove, ali i olakšava sam proces kroz koji par prolazi tokom postupka. Priprema i praćenje pacijenata će se obavljati u Bihaću, dok će se operativni zahvati obavljati u Sarajevu – kazao je Irfan Lazović, komercijalni direktor Bahçeci centra u Bosni i Hercegovini.

Petu godišnjicu rada u Bosni i Hercegovini u Bahçeci centru proslavljaju i rođenjem 550. bebe.

– Stopa uspješnosti koju naš centar drži već godinama je u rangu s vodećim Evropskim centrima za liječenje neplodnosti – kazao je prof.dr Umit Göktolga, dodajući da je nažalost i broj parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti u našoj zemlji u rangu svjetskih standarda. Naime, procjenjuje se da se 15% stanovništva naše zemlje suočava s problemom neplodnosti.

Problem neplodnosti podjednako se javlja i kod muškaraca i kod žena, u oko 40% slučajeva, dok 20% slučajeva se odnosi na neplodnost oba partnera ili neplodnost kojoj se ne može pronaći medicinski uzrok. Ukoliko nakon godinu dana redovnih spolnih odnosa bez zaštite nije došlo do trudnoće, preporučuje se da se par obrati ginekologu – specijalisti za neplodnost, kako bi na vrijeme dijagnosticirali uzroke neplodnosti i pristupili daljenjem liječenju.

– Odluka o primjeni određenog postupka liječenja neplodnosti ovisi o više faktora, od kojih su najvažniji broj i kvalitet spermatozoida, eventualni raniji neuspjeli pokušaji, godine pacijentice i dužina perioda neplodnosti, te broj i kvalitet jajnih stanica – zaključuje prof.dr. Göktolga.

Zavod zdravstvenog osiguranja Unsko-sanskog kantona već četiri godine putem posebnog programa subvencira do tri postupka vantjelesne oplodnje. Za ovu godinu ZZO USK izdvojio je 130.000 KM za liječenje parova koji se suočavaju s problemom neplodnosti.

Related posts