Za ljigavu smjesu iz mora će dobiti dva miliona dolara

Nevjerojatnu sreću imao je jedan ribar iz Omana. Khalil Al Sinani je, pregledavajući svoje mreže na omanskoj Quarayat obali, ugledao plutajuću, čudnu supstancu, tešku više od 60 kilograma. Tvar, nalik vosku sive boje, zove se ambra i rijetki je nusproizvod kitovog probavnog sustava koji se naziva plutajuće zlato.

Visoko je cijenjena jer je elitni proizvođači parfema koriste u hemijskoj reakciji koja omogućava da miris parfema na koži dulje traje. Khalid je lokalnim medijima objasnio da je baš bio na povratku kući kada je, već izdaleka, osjetio strašan smrad.

Prateći miris, našao je poveću tvorevinu kako pluta na valovima. Konopima ju je skupio i doteglio u luku. Khalid ima oko 30 godina i za svoj će ulov dobiti oko 2 miliona dolara. Planira napustiti ribarenje i početi živjeti u luksuzu.

Ambru je očvrsnula intestinalna izlučevina kita ulješure koja konzistencijom podsjeća na spermu. Trebaju joj godine da nastane i smatra se da životinju štiti od oštrih i teških stvari koje proguta. Ambra, u hemijskoj reakciji, fiksira miris na ljudskoj koži i puno je bolja od sintetskih alternativa.

U oceanima pluta godinama prije nego stigne do obala, a utjecaj sunca i slane morske vode je pretvaraju u mekanu, sivu nakupinu, strukture slične vosku. Nazivaju je plutajuće zlato zbog visoke vrijednosti koju za nju plaćaju proizvođači parfema i vrlo je rijetka.

Najveća je nađena u Australiji 1913. godine i težila je 455 kilograma. Ambra zapravo nastaje zbog kitovih probavnih smetnji. Pod utjecajem sunca i morske vode od crne postaje siva ili svijetlosmeđa. Ribari je skupljaju mrežama prateći jata kitova najčešće u Indijskom oceanu ili kod obala Australije.

U staro doba smatrana je afrodizijakom, a proslavio ju je zavodnik Kazanova koji je navodno stavljao ambru u toplu čokoladu kako bi još više pojačao svoju spolnu moć.

Related posts