IGK poručio ambasadoru Izraela: Negiranje genocida nije mišljenje, već njegova faza

U svojoj reakciji na negiranje genocida u Srebrenici od strane ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, Insisitut za istraživanje genocida Kanada navodi kako je anticivilizacijski, dehumanizirajući, neljudski reći da “Izrael nikada nije prihvatio da se zločin u Srebrenici nazove genocidom.”

“Negiranje genocida u Srebrenici je radikalno nečovječan i apsolutno podao koncept. Danas je više nego ikada potrebno formirati i jačati historijsku svijest o genocidu u Srebrenici”, navode u rekaciji pa nastavljaju:

“Ambasador mora znati da svi imamo dužnost sprječavanja ponovnog buđenja zastrašujućih zločinačkih duhova. Zato umjesto negiranja genocida u Srebrenici pozivamo na akciju protiv mržnje radi uspješnog suzbijanja svih vrsta diskriminacija i opresija kako bi se svijetu pokazalo da zločinac nema šanse. Zauzmimo se za ljudska prava i ljudsko dostojanstvo žrtava genocida u Srebrenici, protiv negiranja genocida i protiv veličanja presuđenih ratnih zločinaca. Jer kampanja negiranja genocida u Srebrenici se pretvorila u otvoreno slavljenje nalogodavaca i izvršilaca genocida. Negiranje genocida u Srebrenici, negiranje historijskih i sudskih činjenica, veličanje ratnih zločinaca je kršenje svih univerzalnih deklaracija i rezolucija Ujedinjenih nacija.”

IGK poručuje ambasadoru da negiranje genocida u Srebrenici nije mišljenje, već faza genocida. Genocid u Srebrenici je najteži zločin u Evropi poslije drugog svjetskog rata jer predstavlja zločin takvih razmjera i težine da šokira savjest čovječanstva i zahtijeva univerzalnu osudu i kažnjavanje.

“Žrtvama predstoji dugi marš istine, kulture sjećanja i pravde u ime pobjede svjetske institucionalizacije kulture sjećanja na genocid u Srebrenici putem Rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u ime poraza animalnog animoziteta, represije i brutalnosti koji čuće u ljudskog umu. Danas žrtve genocida u Srebrenici traže put do istine i pravde u Ujedinjenim nacijama. Mi ćemo zapamtiti ne riječi naših neprijatelja, već šutanje naših prijatelja”, dodaju.

Na kraju, upozoravaju ambasadora kako genocid počinjen nad Bošnjacima u julu 1995. u Srebrenici od strane srpskih vojnih i policijskih struktura nije stvar nečije lične prosudbe i stava, već da je riječ o historijskoj činjenici utvrđenoj u sudskim procesima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju 2004. i Međunarodnim sudom pravde 2007.

Izvor: Vijesti.ba

Related posts