Objavljujemo novi snimak utrke na bihaćkim cestama: MUP USK poziva građane da rade njihov posao?! (VIDEO)


Portal USN je nedavno objavio snimak na kojem je zabilježena utrka automobila  na ulazu u Bihać, tačnije na magistralnom putu M5. Kako je vidljivo na snimku , dva automobila marke VW Golf utrkuju se na cesti dok se iz vozila, koje je iza njih, sve to snima. Ovaj snimak je izazvao burne reakcije, kako građana Bihaća, tako i ostatka USK. “Divljaci”, “Policija spava”, “Tako je kada dobiješ vozačku preko veze”, “Policija će reagovati kada neko pogine zbog ovakvih budala”, samo su neki od brojnih komentara na društvenim mrežama.

– Ovo je izazivanje opće opasnosti kao da ste uzeli vatreno oružje poput mitraljeza, kalašnjikova ili pištolja, te gađate ljude nasumice. Ovo je strašna stvar, kazao je Ševal Kovačević, vještak saobraćajne struke.S obzirom da je bilo ranije slučajeva gdje policija nije reagovala ili nije mogla da reaguje na osnovu snimka iz automobila, našeg Kovačevića smo upitali da li policija, u ovom slučaju MUP USK, ima nadležnosti da na osnovu videa koji se pojavi na portalima ili društvenim mrežama kazni ljude koji su se trkali.

Prvi snimak

– Ovo je validan dokaz. To je video materijal koji je vrlo dokaziv i provjerljiv. Za ubuduće, ove stvari se moraju sankcionisati na osnovu Krivičnog zakona FBiH. Nema druge, jer se ovo mora suzbijati. Ovo je jedno jako opasno stanje. Mora se dati poruka da to ne smijete raditi, te treba izreći kaznu, a onda mjeru bezbjednosti. Nije samo da treba oduzeti vozačku dozvolu na godinu dana, nego to treba poslati na ponovno polaganje vozačkog ispita i na psihotest. Ovo ne rade normalni ljudi, kaže Kovačević.

Nedugo nakon objave već pomenutog snimka, na mail portala USN su pristigle tri nove snimke, a koje se odnose na isti problem – divljanje vozača bihaćkim cestama. Naime, čitatelj nam je poslao snimke na kojima se nesavjesni vozači, ponovo, utrkuju ili divljaju cestama u Bihaću. Nakon prvog, objavili smo i drugi snimak, dok treći, posljednji, snimak možete pogledati u nastavku članka.

Drugi snimak

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sansko kantona (MUP USK) oglasilo se saopćenjem za javnost u kojem se navodi da policijski službenici nisu imali informaciju o utrci automobila, te da su operativnim radom na terenu, policijski službenici utvrdili identitet učesnika, kao i identitet lica lica koji je navedenu utrku snimao, te su protiv istih poduzeli Zakonom predviđene mjere i radnje. Zanimljivo je da na kraju saopćenja iz MUP-a  mole građane ukoliko imaju saznanja ili snimke motornih vozila koji se utrkuju da iste dostave najbližoj policijskoj stanici. 

Portal USN svakodnevno objavljuje izvještaj MUP-a o počinjenim krivičnim  djelima na području USK, a isto tako, objavljujemo i izvještaj o saobraćajnim nesrećama koje su se dogodile na području USK.

Od početka godine do danas (29. januar) na području USK-a zabilježene su 183 saobraćajne nesreće. Kada su u pitanju gradovi i općine u USK, uvjerljivo se najveći broj nesreća dogodio u gradu Bihaću i to, čak, 72 nesreće . Slijede Cazin sa 47 nesreća, Velika Kladuša sa 22, Bosanska Krupa sa 12, Sanski Most sa 12, Ključ sa 7, Bosanski Petrovac sa 6 i Bužim sa 5 nesreća. Čest uzrok nesreća je i nedostatak saobraćajne kulture.

U posljednjih godinu dana, MUP USK je obnovio vozni park sa 11 novih vozila, te su pripadnici policije dobili novih 1.000 uniformi. Međutim, u odnosu na isti period prošle godine broj saobraćajnih nesreća je uvećan. Hoće li se negativni trend nastaviti, ostaje nam da vidimo.

“Preventiva podrazumijeva sve postupke koje činimo da bismo smanjili statističku vjerojatnost nastanka nekog događaja utjecajem na uzrok, a prije nego na bilo kakav način možemo utvrditi da se događaj već počeo događati.”

Treći snimak ( Utrka dva automobila na magistralnom putu M5 u Bihaću)

Usn.ba

Related posts