Šta će biti sa Izbornim zakonom BiH? - Čović ne odustaje od svojih želja

Stranke trojke pripremile su prijedlog izmjena Izbornog zakona, no na Vijeću ministara biće razmatran onaj iz HDZ-a BiH, koji je već u proceduri

Pitanje Izbornog zakona jedno je od onih koje godinama opterećuje političke odnose u Bosni i Hercegovini. Da se radi i pripremaju izmjene Izbornog zakona u kompletu, zadnje su informacije iz Radne grupe za ovaj zakon, koja je prema nezvaničnim informacijama u petak zasjedala. Ono što je zvanično jeste da je lider SDP-a BiH Nermin Nikšić potvrdio da su stranke trojke spremile prijedlog Izbornog zakona BiH te ga proslijedile kolegama, o čemu je Oslobođenje već pisalo.

DRAGAN I ŠTREBERI

– Mi smo kao pravi štreberi odradili opet svoj dio posla. Uradili smo tekst prijedloga izmjena Izbornog zakona, proslijedili ga svim partnerima i sada čekamo. Čak su napravljene i neke komunikacije i očekujemo da vidimo kakve će reakcije biti. Naravno, treba se usaglasiti sve što je potrebno. Ogroman dio tog prijedloga koji smo poslali ustvari sadrži ono što je visoki predstavnik već nametnuo, kazao je Nikšić.

Bili štreberi ili ne, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako je dobio na uvid prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je pripremila trojka, ali da se neće na idućoj sjednici Vijeća ministara razmatrati taj prijedlog, nego onaj koji je već u proceduri.

– To je samo prijedlog trojke. Imam uvid u taj dokument, dobio sam ga kao takav. Mislim da će na iduću sjednicu ići prijedlog koji smo zajednički usvajali, dogovarali, koji nije do kraja usvojen. Vjerujem da će već na prvoj radnoj sjednici Vijeća ministara BiH u narednih desetak dana biti prijedlog, ne taj, nego zakon koji je već u proceduri. Koji je ministar već dao da se priprema, da se opremi sa svim potrebnim mišljenjima. To je također jedno od rješenja koje ste kroz medije imali priliku čuti u zadnjih nekoliko mjeseci, gdje imate i tehničke izmjene, SIP, Predsjedništvo i vidjet ćemo u kojoj mjeri ćemo to moći usvojiti na Vijeću ministara, kazao je Čović.

On je podsjetio da je na posljednjem sastanku partnera na državnom nivou vlasti dogovoreno da se u roku od 15 dana u Parlamentu pokušaju usvojiti ta rješenja kako bi se nadomjestile odluke koje je nametnuo visoki predstavnik.

– Čini mi se da ćemo u tom pravcu moći ići ako zadržimo pažnju na izbornom zakonodavstvu i potrebi da pokušamo ono što svi želimo – domaćim snagama donositi rješenja, a jedno od ključnih je izborno zakonodavstvo, poručio je Čović.

Dodao je kako će učiniti sve da daju ključni doprinos da više nikada ne treba niko nametati ništa u BiH.

PROFESIONALNI CIK

– Teško da ćemo mi napraviti bolji od ovoga što je visoki predstavnik uradio. Ako je cilj ovih sastanaka da se mijenja onaj dio odredbi kojim bi se Centralna izborna komisija iz jedne političke garniture dala u ruke drugoj političkoj garnituri, mi kao Naša stranka sigurno nećemo u tom učestvovati. Nas zanima profesionalni CIK, a ne da se sa svakom parlamentarnom većinom formira novi, rekao je za BHT državni poslanik Naše stranke Predrag Kojović.

Iz SNSD-a nije bilo reakcija na prijedlog koji je trojka sačinila, a visoki predstavnik Christian Schmidt upozorio je političke aktere da za izmjene imaju sve manje vremena.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts