Za dženazu u Potočarima dosad identifikovano 27 žrtava genocida

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica – spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je održan treći sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a Srebrenica“ iz jula 1995. godine”, javlja Anadolu Agency (AA).

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, istakao je zadovoljstvo da sve pripreme idu prema planu.

-Sve aktivnosti u okviru pododbora teku planiranom dinamikom. Kada je u pitanju “Marš mira“ radovi na deminiranju se privode kraju, trasa se uređuje i očekuje se da će do početka jula sve biti završeno. Ono što ostaje jeste zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi smo uputili zahtjeve, i jedino smo dobili odgovor od Vlade Kantona Srajevo koji će izdvojiti 60 hiljada KM – rekao je Alivuković.

Jedan od zaključaka je da svi oni koji planiraju u okviru ovogodišnjeg obilježavanja genocida izdati određene materijale i naučne radove da te prijedloge dostave do 15. juna Organizacionom odboru.

Alivuković je naveo da he do sada identifikovano 27 žrtava koje će biti ukopane 11. jula.

-Prema informacijama koje smo dobili još uvijek je broj 27 identifikovanih žrtava. Obzirom da u Komemorativnom centru u Tuzli postoje 52 identifikovane osobe. To su nekompletna tijela, i mi apelujemo na porodice da daju saglasnost da se ukopaju identifikovane osobe i nađu svoj smiraj – rekao je Alivuković.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa“ Munira Subašić zamolila je sve majke čiji najmiliji su identifikovani da potpišu da se oni ukopaju.

-Ja sam ukopala dvije kosti mog sina. On ima nišan koji svjedoči da je živio, i da je ubijen – istakla je Subašić.

Navela je da će u okviru obilježavanja godišnjice genocida, između ostalog, biti priređena izložba sa 160 slika o ličnostima i zvanicama koje su posjetile Potočare u proteklim godinama.

-Vrlo je važno da se vidi i zna ko je došao u Memorijalni centar Potočari u proteklim godinama – kaže Subašić.

“Marš mira 2018“ je jedna od najvećih aktivnosti u okviru obilježavanja godišnjice genocida, a predsjednik pododobora za Marš mira Munir Habibović kaže da pripreme za ovogodišnji marš teku prema planu.

-Mi smo završili deminiranje na rejonu Buljima. Još uvijek traju radovi na uređenju trase. Od danas je zvanično ažurirana i web stranica gdje se može prijavljivati učešće u ovogodišnjem Maršu mira. Prema našim procjenama, ove godine će biti oko šest hiljada učesnica Marša mira – rekao je Habibović.

Related posts