Winamp se vraća?

Winamp je jedan od najstarijih postojećih plejera za reprodukciju audio i video sadržaja. Međutim, i pored svoje starosti, ili možda baš zbog toga, popularni plejer je i dalje tražen. Winamp podržava brojne audio i video formate, uključujući MIDI, MOD, MPEG-1 audio layers 1 i 2, AAC, M4A, FLAC, WAV, OGG Vorbis i Windows Media Audio. Tu je podrška za MP3 i AAC i Replay Gain.

Plejer je objavljen 1997. godine, a originalno ga je razvio Džastin Frankel. Potom je 1999. godine prodat AOL-u za 80 miliona dolara. Radionomy je 2014. kupio Winamp za neobjavljenu količinu novca. Sada, gotovo četiri godine kasnije i pred očekivanu zvaničnu objavu kompanije, pojavila se beta verzija za dolazeći Winamp 5.8 (winamp58_3653_beta_full_en-us.exe). Build, koji datira iz 26. oktobra 2016. godine, je procureo na veb i uploaduje ga anonimni korisnik na različite sajtove za deljenje fajlova.

Kada su promjene u pitanju, najnovije ažuriranje donosi gomilu novih karakteristika i poboljšanja. Nova verzija popularnog plejera donosi poboljšanu kompatibilnost za Windows 10, uklanja Pro verziju (Winamp je sada 100% freeware), a tu su i druge ispravke i optimizacije.

Potrebno je imati na umu da je Winamp 5.8 zvanična verzija, ali nije u porpunosti stabilna i kao takva nije podržana od strane Radionomy-ja. Tu je još uvijek veliki broj bagova koji mogu dovesti do većeg broja rušenja softvera. Korisnici koji se odluče na instaliranje nove verztije Winampa, rade to na sopstvenu odgovornost.

Takođe, u pitanju su procureli fajlovi, ali koji se ne mogu ignorisati jer sadrže vitalne izvore onoga što se sprema za Winamp, kao i informacije o prošlom i budućem razvoju plejera.

 

 

Related posts