WHO prestaje da testira lijek za malariju na pacijentima sa COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija suspendovala je testiranje lijeka za malariju hidroksiklorokina kod pacijenata sa COVIDom-19 zbog strahovanja za njihovu bezbjednost, objavio je generalni direktor WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus

Predsjednik Donald Trump i drugi zvaničnici često su pominjali hidroksiklorokin kao mogući lijek za bolest koju izaziva novi koronavirus. Američki predsjednik izjavio je da uzima taj lijek kao prevenciju od infekcije.

Izvršna grupa je primijenila privremenu pauzu u korišćenju hidroksiklorokina u kliničkim ispitivanjima u okviru projekta “Solidarnost”, dok se ne analiziraju podaci o bezbjednosti lijeka”, izjavio je Tedros na online brifingu. On je dodao da se drugi testovi u okviru “Solidranosti” – velike međunarodne inicijative za sprovođenje kliničkih proba mogućih lijekova za virus – nastavljaju.

WHO je prethodno preporučila da se hidroksiklorokin ne koristi za liječenje ili spriječavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

WHO je prethodno preporučio da se hidroksiklorokin ne koristi za liječenje ili spriječavanje infekcije koronavirusom, osim u okviru kliničkih proba.

Na istom brifingu za novinare, Mike Ryan, šef programa za vanredne situacije u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, izjavio je da zemlje moraju da rade na tome da osiguraju da ne dođe do neposrednog drugog talasa zaraze virusom. On je poručio da zemlje treba da sprovedu sveobuhvatne strategije da bi osigurale da će broj slučajeva COVID-19 nastaviti da opada.

Izvor: N1

Related posts