Vučić o zabrani ulaska delegaciji Vojske Srbije u Hrvatsku

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom zabrane srbijanskim kadetima da uđu u Hrvatsku na obilježavanje Dana jasenovačkih novomučenika da se Hrvati ne žele prisjećati svoje prošlosti i onoga što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu.

Vučić je rekao da se Srbi moraju brinuti o svojim žrtvama da im niko ne bi zabranio da im odaju počast te podsjetio da će na teritoriji entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini, u Donjoj Gradini, biti sagrađen memorijalni centar.

– Očekujemo uskoro prijedlog jedne od najboljih svjetskih i američkih kompanija kako da izgleda memorijalni centar u Donjoj Gradini. Mi moramo da se brinemo o tome da nam niko nikada ne bi zabranio da odajemo počast jasenovačkim velikomučenicima – rekao je Vučić novinarima u Nikincima.

On je dodao da će biti snimljeni i prvi filmovi o Jasenovcu, što je bilo zabranjeno 75 godina kako se tadašnje vlasti nekome ne bi zamjerile.

Vučić je rekao i kako je bolje da ne komentira izjave hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na obilježavanju 70 godina od početka Drugog svjetskog rata u Poljskoj, koja je rekla da su Hrvati dali najveći doprinos antifašističkoj borbi.

On je podsjetio na bombardiranje Beograda u Drugom svjetskom ratu, kao i na stradanja Srba u Šapcu, Kraljevu, Kragujevcu, dok su mnogi u drugim državama dočekivali okupatore cvijećem.

– Bilo je više fašističkih režima, a samo dva nacistička u čitavoj Evropi. Ponosan sam na borbu srpskog naroda i u centralnoj Srbiji i Vojvodini, na Kosmetu, zapadno od Drine i Dunava, jer se naš narod borio protiv okupatora – rekao je Vučić.

 

 

Izvor: Avaz.ba

Related posts