Vučić nakon sastanka sa Erdoganom: Nismo za Gulena, poštujemo državu BiH, maksimalno ćemo sarađivati s Bošnjacima

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Beogradu kako projekt autoputa između glavnih gradova Bosne i Hercegovine i Srbije treba što prije realizovati.

– Danas smo održali veoma korisne sastanke, a imat ćemo priliku obratiti se i privrednicima čiji dio već posluje u Srbiji, a dio njih su tek stigli i kandidati su da investiraju u Srbiji. Radi se o dokazanim, uspješnim, aktivnim privrednicima. Vjerujem da će njihovi koraci pomoći u razvoju Srbije – rekao je Erdogan govoreći o današnjim sastancima sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Vučić nas je podržao u borbi protiv FETO-a

Erdogan je podsjetio kako je ranije u Srbiji boravio kao premijer prije sedam godina, a danas je u Beogradu kao predsjednik u pratnji deset ministara i velikim brojem privrednika.

Turski predsjednik je kazao i kako ne može zaboraviti podršku srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tokom pokušaja puča, koji je prošle godine u Turskoj pokušala izvesti teroristička organizacija FETO.

Erdogan je izrazio uvjerenje da će obim trgovinske razmjene između Turske i Srbije do kraja tekuće godine iznositi milijardu dolara, ali je to ocijenio nedovoljnim i kazao kako bi ta cifra trebala ići do tri milijarde dolara.

Turska, je za 15 godina, kako je podsjetio Erdogan izgradila 19 hiljada kilometara puteva, a broj aerodroma je sa 25 povećan na 57. Turkish Airlines, kako je rekao Erdogan, sada je aviokompanija sa najviše destinacija, najviše tačaka do kojih leti, od svih aviokompanija u svijetu.

Sarajevo i Novi Pazar

Predsjednik Turske je ukazao na značaj projekta izgradnje autoputa između Beograda i Sarajeva.

– Bit će onih koji neće dobrim ocijeniti približavanje Turske i Srbije, ali mi ćemo nastaviti sa saradnjom. Činimo zajedničke korake kako bismo riješili neke probleme u svim dijelovima Balkana. Naprimjer, put od Beograda do Sarajeva trebamo što prije izgraditi. Zašto? Jer su putevi civilizacija – pojasnio je Erdogan.

Govoreći o projektu Turski tok Erdogan je izrazio očekivanje njegove realizacije i u vezi s dijelom koji se tiče Srbije, a napomenuo je i kako smatra da pozitivno mišljenje o ovom pitanju ima i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Predsjednik Turske je, podsjećajući da je danas između dvije zemlje potpisano 12 sporazuma, najavio potpisivanje još četiri sutra tokom posjete Novom Pazaru.

– Novi Pazar je mjesto koje može biti most između dvije zemlje i tamošnje građane ćemo podsjetiti na to. Naglasit ćemo potrebu očuvanja cjelovitosti i jačanja unutrašnje saradnje među svim građanima – rekao je Erdogan.

Erdogan će danas u Beogradu prisustvovati poslovnom forumu Srbije i Turske, a sutra će posjetiti Novi Pazar.

Vučić: Turska je prijatelj

– Ovo nije 1389. godina, kako neki zamišljaju. Mi smo danas u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Naprivit ćemo ih i izgraditi, to je u interesu Turske, ali i u velikom interesu Srbije – poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija osjeća Tursku kao prijatelja. Mi jesmo prijateljska zemlja i turskom narodu i turskoj državi. Tako smo se ponašali, a tako ćemo se i ponašati, poručio je predsjednik Srbije.

Vučić je danas u Palati Srbija uz najviše državne počasti dočekao predsjednika Turske Erdogana, čija je ovo prva posjeta Srbiji u svojstvu predsjednika Republike Turske. Nakon sastanka iza zatvorenih vrata održana je konferencija za novinare.

– U trenutku kada je pokušan puč i vojni udar u Turskoj, zvanični organi Republike Srbije su osudili taj pokušaj najvišeg oblika terorističkg djelovanja i stavili se na stranu legalno i legitimno izabranih organa Turske i njenog predsjednika Erogana – rekao je Vučić.

Naglasio je kako to Srbija nije uradila zato što joj je nešto bilo potrebno, nego zato što građani samo svojom voljom imaju pravo i obavezu da biraju svoju budućnost, a ne nasiljem i uz podršku nekog stranog faktora.

– U Srbiji nikada nećete imati one koji će praviti paktove sa protivnicima legalno i demokratski izabranih organa u Turskoj. Mi našu saradnju baziramo na saradnji sa onima koje je turski narod legalno izabrao – rekao je Vučić te naglasio kako Srbija nema nikakvu saradnju niti sa Gulenovim sljedbenicima, niti sa bilo kim drugim. Srbija, kako je kazao, u tom smislu želi imati čiste odnose i čiste ruke u odnosima.

Vučić je zahvalio Erdoganu zbog činjenice da su turski investitori ulagali u mala mjesta u Srbiji.

Graditi mostove prijateljstva

Vučić je dodao kako su Turci broj jedan tursti u Srbiji, da je njhov broj uvećan za 30 posto u 2016. godini, a za isto toliko i u 2017. godini.

Rekao je također da je sa Erdoganom razgovarao o regionalnim pitanjima, konkretno o Bosni i Hercegovini, prenosi Anadolija.

– Saglasni smo da je regionalna stabilnost i mir nešto što je najviše od našeg interesa. Posebno smo razgovarali o Bosni i Hercegovini. Ja sam ponovio stav Srbije o neophodnosti poštovanja teritorijalnog integriteta BiH, kao i integriteta Republike Srpske unutar BiH. Govorili smo o našoj zajedničkoj želji da uspostavimo najbolje moguće odnose te da gradimo dobre odnose sa Bošnjacima. Verujem da ćemo u tom smislu imati i podršku sa turske strane – rekao je Vučić, te zaključio:

– Moramo graditi mostove saradnje i prijateljstva. Zato nam je važno da osiguramo mir, stabilnost i dobre odnose između Srba i Bošnjaka u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši, u svakom drugom mjestu. Sutra ćemo govoriti o tome. Neće tamo (Novi Pazar) biti samo Bošnjaci, tamo će biti i Srbi koji će da pozdrave predsjednika Erdogana. Zato što ovo nije 1389. godina, kako neki zamišljaju. Mi smo danas u 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom. Napravit ćemo ih i izgraditi, to je u interesu Turske, ali i u velikom interesu Srbije – kazao je Vučić.

Related posts