Vučić: Došao sam da kažem da BiH u Srbiji ima iskrenog prijatelja, bez obzira što to neće obradovati neke moje glasače

Nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, konstatirano je da je sastanak protekao u produktivnom razgovoru koji se ticao otvorenih pitanja te saradnje između BiH i Srbije.

– Ono što je za mene najvažnije danas da kažem ovdje u Sarajevu, bez obzira što znam da mnogi u to neće da povjeruju i bez obzira što znam da se poneko neće obradovati od onih koji su za mene glasali, došao sam u Sarajevo kao predsjednik Srbije da kažem da u Srbiji BiH ima pravog i iskrenog prijatelja, da to prijateljstvo pokazujemo kroz poštivanje teritorijalnog integriteta BiH, kroz jačanje, ekonomskih, političkih i svih drugih veza – kazao je Vučić.

On je naglasio da BiH i Srbija imaju trgovinsku razmjenu od milijardu i 525 miliona eura te da se radi o najvećoj razmjeni za obje zemlje.

– Razgovarali smo o više konkretnih problema, otvoreno smo pričali o političkim razlikama . Ono što je konkretno, mi upravo završavamo određivanje i formiranje komisije za granicu i vjerujem da ćemo dramatično ubrzati razgovore oko uspostavljanje konačne granice. Do danas je riješeno 97 posto te granice. Blizu smo da pronađemo rješenja. To bi bio izvraredan signal za region, izvranredan signal i za BiH o namjerama Srbije – izjavio je Vučić.

Predsjednik Republike Srbije je kazao da je uputio poziv članovima Predsjedništva BiH za uzvratnu posjetu Beogradu, s obzirom da očekuje završavanje nekoliko važnih otvorenih pitanja do kraja ove godine.

– Za tu priliku, ako bi smo u tome uspjeli, uputio bih poziv i nekim evropskim zvaničnicima da budu zajedno sa nama. Imamo još više različitih tema, a u okviru toga i potopljeno zemljište. Mi smo pokušali i krenuli u proces. Formirat ćemo delegaciju koja će razgovarati o nekoj vrsti poravnanja i da to jednom za sva vremena skinemo sa dnevnog reda – izjavio je Vučić.

Kada su infrastrukturni projekti u pitanju, Vučić je naglasio da je Srbija spremna sama izgraditi dio autoputa koji će povezati Sarajevo i Beograd.

– Mi ne tražimo pratnera. Mi smo kao Republika Srbija spremni sami da izgradimo svoj dio puta jer želimo da povežemo Beograd i Sarajevo, a i Novi Pazar sa Sarajevom, kao i Beograd sa Trebinjem. Povezivanje Sarajeva i Beograda bi značilo mnogo u odnosima koji bi se kasnije mogli nazvati mnogo boljim između Srba, Bošnjaka i Hrvata. U skladu sa tim donijeli smo odluku da uložimo veliki novac i da na izvanredan način predstavimo Srbiju na Mostarsku sajmu od 10. do 14. aprila jer želimo da u Hercegovini predstavimo srpsku privrednu na najbolji mogući način – kazao je Vučić.

Predsjednik Republike Srbije je izjavio kako očekuje da u BiH dođe do dogovora oko trase autoputa koji će od Sarajeva voditi ka Beogradu te da je to pitanje isključivo na bh. političkim snagama.

– Svakako će jednog dana da dođe na dnevni red izgradnja autoputa prema Tuzli. Mi ćemo zajedno sa Republikom Srpskom i BiH graditi put do Bijeljine, a onda ostaje da se spoji taj dio od Bijeljine do Tuzle – poručio je Vučić.

Vučić je za sutra najavio nove razgovore sa predstavnicima Vijeća ministara BiH i Parlamentarne skupštine BiH o konkretnim projektima. Na današnjem sastanku je, dodaje Vučić, razgovarano o uklanjanju trgovinskih barijera između BiH i Srbije.

– Razgovarali smo i o vanjskim poslovima i saradnji naših ministarstava, posebno oko sukcesije. Riješili smo probleme u Nairobiju, Alžiru i Ankari. Srbija je platila prvu ratu i još dvije rate su ostale. Također smo se dogovorili da jedni druge, ne samo da podržavamo na evropskom putu, već da vidimo kako da pronađemo način da podržavamo jedni druge na različitim međunarodnim forumima, institucijama i organima i vjerujem da po tom pitanju možemo da postignemo dobar sporazum, kao i u saradnji u pravljenju bezviznog režima za pojedine zemlje – kazao je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović je također konstatirao da je današnji sastanak protekao u izuzetno konstruktivnom razgovoru.

– Uvjeren sam da ovim pristupom kakvog smo danas imali, uz ohrabrenje predsjednika Republike Srbije, možemo vrlo brzo doći do zajedničkih rješenja kako bi poslali vrlo snažnu poruku svima nama u BiH da se okrenemo budućnosti – izjavio je Čović.

On je naglasio da smatra kako je današnji sastanak početak jednog potpuno novog odnosa u saradnji između Predsjedništva BiH i Srbije.

– Nama je jedno veliko ohrabrenje da pokušamo zbiti redove i ovu veliku krizu koju imamo na političkoj razini u BiH, možda i ovim dolaskom izaći nekako iz nje. Dobili smo snažna ohrabrenja. Vjerujem da ćemo sa Srbijom kao zemljom partnerom na Gospodarskom sajmu u Mostaru na proljeće također napraviti jednu potpuno novu poruku u toj saradnji – izjavio je Čović.

Related posts