VSTV raspravlja kako će birati svoje nove članove

Članovi VSTV-a trebali bi se očitovati o Prijedlogu pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužitelja.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je sjednicu za danas i sutra na kojoj bi se, među ostalim, trebalo razmatrati pokretanje procedure izbora novih članova Vijeća.

Na dnevnom redu je i imenovanje člana VSTV-a u Komisiju za izbor i imenovanje članova Centralne izborne komisije BiH (CIKBiH), kao i nominacija za izbor sudija Međunarodnog krivičnog suda u Haagu, potvrđeno je Feni u Vijeću.

Istovremeno, članovi tog regulatornog tijela trebali bi se očitovati o Prijedlogu pravilnika o podnošenju, provjeri i obradi finansijskih izvještaja sudija i tužitelja, na čemu je bila angažirana Radna grupa za unapređenje integriteta i odgovornosti nosilaca pravosudne funkcije/Odjel za pravna pitanja.

Prijenos sjednica Vijeća putem javnih internet servisa, također, je uvršteno u dnevni red zasjedanja.

Usto, VSTVBiH će razmatrati Zaključak Radne grupe za unapređenje izvršnog postupka u BiH o dijelu preporuka Peer Review misije (Evropske komisije) koje se odnose na hitne izmjene i dopune Zakona o izvršnom postupku FBiH.

Jedna od tačaka dnevnog reda odnosi se na razmatranje preporuka Svjetske banke (WB) u pogledu rješavanja privrednih predmeta u sudovima u BiH.

Planirano je i izjašnjavanje o Informaciji u vezi zaključnih napomena Trećeg periodičnog izvještaja BiH o implementaciji Univerzalnog periodičnog pregleda o stanju ljudskih prava (tzv. UPP izvještaj) i izjašnjenje na preporuke UN-a na Treći UPP izvještaj.

Također, predviđeno je očitovanje o Informaciji o upitu Tužiteljstva BiH u vezi s evidencijom u predmetima ratnih zločina u BiH, a što je inicirano u sklopu Projekta “Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH” (IPA 2017).

Na dnevnom redu dvodnevnog zasjedanje su i Prijedlozi za dopunu Inicijative za reviziju Zakona o VSTV-a BiH po pitanju podobnosti kandidata za obavljanje pravosudne funkcije, kao i predstavljanje rada na projektu izrade Sudskog priručnika o odobrenju posebnih istražnih radnji.

Prema već ustaljenoj praksi, VSTVBiH će odlučivati o imenovanjima i prestanku mandata određenom broju nositelja pravosudnih funkcija u BiH.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts