Vozački su skuplji, jer novac ide u budžet

Nakon kraće upozoravajuće obustave rada članova ispitne komisije, polaganje vozačkih ispita u USK-u će se nastaviti po utvrđenim terminima, potvrđeno je jučer u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta ovog kantona. Regulisane su isplate primanja članova ove komisije koji djeluju pod okriljem Ministarstva, a zaostala primanja bila su i razlog obustave rada.

Vlada im je dugovala sedam naknada, isplatila im je tri i obavezala se da će svaki idući mjesec isplaćivati po dvije dok ne izmiri dug. Postignutim sporazumom kontinuitet isplata biće nastavljen.

A sigurnost?

– Svojim radom smo omogućili značajna sredstva koja se za polaganje vozačkih ispita uplaćuju u kantonalni budžet, godišnje je to oko 800.000 KM, te se postavlja pitanje gdje je uplaćeni novac utrošen, a koji je bio namjenski uplaćivan za isplate naknada u omjeru raspodjele prema Komisiji u iznosu od 23,57(%) dok je ostatak od 76,43(%) predviđen za edukacije u ovoj oblasti, certificiranje, opremanje i usavršavanje sistema polaganja vozačkih ispita, upozoravali su iz Komisije.

Građani Unsko-sanskog kantona i budžetski korisnici s pravom očekuju da Vlada bude transparentna po pitanju utroška ovih sredstava, naročito nakon što je Tužilaštvo USK-a pokrenulo aktivnosti na suzbijanju korupcije kod izdavanja vozačkih dozvola.

– Polaganje vozačkih ispita trebalo bi da bude jeftinije, nekada se po zakonu smjela naplaćivati samo visina neophodnih troškova. Dakle, polaganje vozačkih ispita ne smije da bude budžetski prihod, nego se trebaju fokusirati na sigurnost učesnika u saobraćaju, prokomentarisao nam je saobraćajni inžinjer Nurudin Osmanović, predsjednik Naše stranke u Bihaću.

Koliko je to Vlada USK-a u stanju osigurati, vidjeće se u narednim mjesecima. Oblast obučavanja vozača pretrpjela je velike potrese početkom prošle godine. Podsjećamo, pripadnici Specijalne policije MUP-a Unsko-sanskog kantona u aprilu 2016. uhapsili su i koordinatora Komisije za polaganje vozačkih ispita Nermina Ćoralića, zaposlenika Ministarstva obrazovanja, zbog sumnje da je počinio zloupotrebu položaja ili ovlasti.

Osim Ćoralića, tada su uhapšena i tri člana Komisije zbog sumnje da su učestvovali u nezakonitom izdavanju vozačkih dozvola u zamjenu za novac.

Tužilaštvo je nakon toga proširilo istragu, te je 7. januara ove godine privelo još tri člana Komisije za polaganje vozačkih ispita. Bajazitu Topiću iz Bihaća i Fadilu Hajdareviću i Omeru Sabljakoviću iz Velike Kladuše na teret su stavili primanje dara ili drugih oblika koristi. Svi ovi predmeti su u pravosudnoj proceduri.

Naopake postavke

Komisija je i nakon toga nastavila sa redovnim radom, ali ima i onih koji smatraju da korupcija još nije iskorijenjena.

– Pretpostavke za funkcionisanje su naopako postavljene u samim propisima, ni struktura Komisije se nije značajno promijenila. Iako je broj prestupa smanjen, ne vjerujem da su oni iskorijenjeni, kazao nam je Osmanović.

Osim toga, birani budžetski uposlenici su pod zaštitom političkih stranaka, jer ih oni indirektno postavljaju. Politike se ne prestaju miješati u procese imenovanja i konkursa, što otežava posao i istražnim organima.

/oslobodjenje.ba

Related posts